Riktig lønn?

 

Fra oktober 2015 startet Altinn med en veldig smart tjeneste som heter «Mine inntekter og arbeidsforhold». Jeg synes at tjenesten er nyttig og praktisk.

Man kan sjekke selv innrapportert informasjon som:

  • Arbeidsforhold (med mange opplysninger)
  • Inntekter: lønn, ytelser og godtgjørelser
  • Trukket forskuddstrekk/skatt

Da kan man kontrollere om opplysninger stemmer, slik at en lærer med fast lønn skal ikke være registrert som en frilanser ballerina 🙂

I tillegg er det viktig at stillingsprosent er korrekt. I tilfelle man blir syk eller venter på barn, NAV skal kunne hente dette for inntektsgrunnlaget.

Altinn har et viktig poeng til med denne tjenesten: å unngå useriøse arbeidsgivere, slik at man ikke blir en skatte-offer.

Din arbeidsgiver får ikke vite at du innhentet informasjonen, så det er smertefritt å sjekke tjenesten så mye du vil 🙂

 

#altinn #arbeid #inntekt #lønn #skatt #økonomi #sparetips 

Husk å sjekke selvangivelsen

På torsdag kommer selvangivelsen for året 2015 og det er viktig å sjekke den. Noen ganger gjør Skatteetaten feil, og det kan koste deg noen kroner.

Det er viktig å ta med deg alle fradrag du har rett på. Her kommer liste som jeg synes man bør kontrollere.

1 Lån ? gjeldsrenter

Du får vanligvis fradrag for alle renter du har betalt i løpet av året.

I tillegg kan du kreve fradrag for:

  • omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr
  • finansieringsomkostninger ved refinansiering av lån for å oppnå lavere rente, også kostnader til takstmann
  • gebyrer til boligselskap knyttet til særskilt nedbetaling av IN-lån (fellesgjeld med individuell nedbetalingsrett)
  • renter på lån fra arbeidsgiver og fra private långivere
  • betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter, og renter og omkostninger ved kredittkjøp
  • renter på lån i utlandet

Hvis du har lån sammen med ektefelle og banken innrapporterte beløpet på bare en av dere, så kan dere selv fordele fradraget mellom dere i selvangivelsen. Her må dere ta hensyn til arbeidsinntektene.

2 Boligsparing for ungdom (BSU)

Du kan få fradrag for BSU til og med det året du fyller 33 år. For å få fradrag må du ha betalt skatt på inntekt, mer enn kr 5 000 for å kunne trekke fradraget, og at du faktisk har satt penger på BSU-konto innen 31.12.15.

3 Reiser mellom hjem og arbeid

Du får fradrag for kostnader til reiser mellom hjem og fast arbeid som overstiger 16 000 kroner. Fradraget er uavhengig av dine virkelige utgifter og beregnes etter reiseavstand. Bor du og jobber i Oslo, ikke tenk på det.

4 Barn under 12 år

Fradrag er begrenset til 25 000 kroner for ett barn og 15 000 kroner i tillegg for hvert barn utover det første. Eksempler på utgifter: barnehage, dagmamma, skolefritidsordning/idrettsfritidsordning, kjøring til og fra disse hvis det er en omvei til jobben.

Min anbefaling: sjekk selvangivelse nøye og tenk på om det har skjedd noe i 2015 som kan påvirke tallene. Skatteetaten har en bra veileder her:http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Finn-post/#&del1=1&del2=1&del3=1&del4=1&del5=1, hvor man kan få informasjon på alle postene.

Lykke til!

 

P.S. Har du noen spørsmål, skriv en kommentar 🙂

#selvangivelsen #fradrag #økonomi #skatt #sparetips

For hage elskere

Om man har hage og er glad i hagearbeid, kan man fort spare et treningsabonnement.
Jeg synes det er koselig og morsomt å ordne blomster og gjøre fint rundt oss. Det er både tids- og energikrevende, men sunt og friskt siden det er en uteaktivitet.
Man trenger ikke å gå bananas for å ha en pen hage, og her er noen tips for å spare litt i prosessen.
 
1 Velg riktig verktøy til jobben. Verktøyet du jobber med behøver ikke være den dyreste «dyrest er ikke alltid best»
Viktigste er at det passer til deg, og du kan bruke det mest mulig effektivt. Et eksempel: Den dyreste modellen av rivene er for tung for meg, mens den som var billigere passet bedre. Både med tanke på vekt og lengde. Når du kjøper slike ting prøv forskjellige modeller og produsenter.
 
2 Bli medlem hos Plantasjen og Hageland. Det er gratis, og dur får bra tilbud på sms eller e-mail. Plantasjen gir deg til og med bursdagsgave 🙂
 
3 Vær tålmodig. Ofte kommer det tilbud «30 %» og «3 for 2» først, men om du venter litt, kan du få enda bedre tilbud som 50 % og 70 %. Det er veldig sjeldent jeg handler planter til full pris.
 
4 Kjøp blomster i utlandet om du har mulighet. Jeg har merket at det er både bredere utvalg og hyggeligere priser. Men pass på tollreglene! Du kan ha med deg for privat bruk, fritt inntil 10 kilo frukt, bær og grønnsaker; 25 stk. snitt blomster; 3 kilo blomsterløk; 5 stk. potteplanter (stueplanter) fra europeiske land, eller inntil 50 porsjonspakker med frø.
 
5 Del. Hvis du har venner med hage, kan du spørre om å få «babies». Det er fint å dele 🙂
 
6 Gjenbruk. Man kan være kreativ til å gjenbruke ting for hageformål. Eksempler: papp fra egg kan brukes som såbrett; du kan også lage gjødsel i ditt eget kjøkken – eggeskall og brukt te (men les på nett først).
 
7 Planlegg hagen. Tenk på hva du skal plante og hvor, og vurder din kapasitet til å jobbe med hagen. Etter dine egne ønsker og muligheter kan du tilpasse hagen slik at blomster/busker/trær skal gi deg glede lenge (og da sparer du på nye «bytte»-planter).
 
I dag jobbet vi med rydding av en del hage. Dessverre glemte vi å ta «før»-bildet, for vi var så gira på å bli kvitt villbringebærene.
Her er resultat etter 3 timers arbeid, haugen med gamle og nye busker ble borte.

 
Nå skal vi kose med velfortjent påskegodt 🙂
 
BDaciP5FuwE

Ønsker alle fortsatt en riktig god påske!

#påske #vår #hage #hagearbeid #hageredskaper #sparetips #gratistrening #påskeegg

Bypåske

Er du lei av å konkurrere med hyttenaboen om hvem sine ski eller solbriller som er kulest, og har bestemt deg om en rolig påske hjemme denne gangen?

Du er ikke alene, og her kommer noen tips om hvordan man kan tilbringe bypåske med et lavt budsjett 🙂

1 Påskekrim. Ja, du har allerede betalt 50 % av NRK-lisensen, så kan dra litt nytte av den. Passer for de som trenger en «kunstig koma» fra virkeligheten.

2 Vårrengjøring. Gratis trening følger med. Kanskje er det på tide å gå gjennom klesskap og donere klær som er for tilfelle «passet for 5 år siden» eller «om 15 kilo ned kan jeg bruke de om igjen»?

3 Hage-arbeid. De som er heldig å ha en hageflekk har mulighet til gratis trening i dobbel dose. Nå er det tide å fjerne gammel skrot og søppel fra deres oaser.

4 Venner/familie. Besøk sine venner og slektninger for å ta en kopp te/kaffe, eller bare for å spise middag i sammen.

5 Tur i marka. Ta med deg appelsin, kakao i termos og kvikk-lunsj. Gå på en tur i nærmeste (eller ikke ? du bestemmer selv) marka. Pass på å ha på riktige sko og klær for anledningen.

6 Piknik i parken. Dersom været tillater det, kan det være hyggelig å grille pølser i parken. Her har du flere parker å velge mellom dersom du bor i Oslo.

7 Opplev byen. Bor du i stor by eller en liten, finnes dets sikkert en del ting man kan se på: både arkitektur og minnesteder.

Ønsker alle sammen en riktig God påske, uansett hvor dere er! 🙂
 

#bypåske #whattodo #påske #hverdagsøkonomi

Velkommen!

Hei, 

Jeg heter Maria, er 29 år gammel og bor i Oslo.

Jeg har bodd i Norge i snart 7 år, men kom opprinnelig fra en liten russisk by – Arkhangelsk.

Økonomi er en stor del av mitt liv. Jeg jobber med regnskap og er gift med Espen som er finansrådgiver. Vi diskuterer ofte tall ved middagsbordet 🙂

For flere år siden hadde jeg en personlig blogg som jeg måtte avslutte på grunn av lite fri tid. Nå føler jeg at det er på tide å starte med ny blogg hvor vil jeg dele med leserne mine råd som er primært rettet mot økonomi. Mitt mål er å komme med tips uten å være en “kjedelig regnskapsfører”, men å være hvem jeg er (og da tror jeg det er få som kan kalle meg kjedelig).

Generelt skal jeg skrive litt om alt, da har jeg flere forskjellige interesser (fra blomster til hi-fi) 🙂

Velkommen til min blogg!

 

Fortsettelse følger…