Bryllupsplanlegger. Del 4 (siste)


Foto: Anastasia Malafey
 
Etter at dere har fått inspirasjon og satt opp budsjett, fordel oppgaver.
Jeg tror ikke det er mulig å gjennomføre hele bryllupet alene. Man kan bli utslitt og miste gleden ved feiringen. Derfor er det veldig viktig å fordele oppgaver med din partner, familie og venner.
 
Vi fikk mye praktisk hjelp, men mesteparten ble lagt på våre skuldre siden vi hadde en klar ide om hva vi ville.
 
Vi var veldig heldige med toastmaster. Vi engasjerte min venninne som la opp til en perfekt plan for kvelden. Både vi og gjester var kjempefornøyde.
Skriv gjerne en liste over generelle oppgaver, merk av på listen om hvem skal gjøre hva og hvilke ting er gjort.
 

 

Huskeliste kan se slik ut
 
Hva må kjøpes/sjekkes
 • dress/sko
 • kjole/sko/slør/hårpynt
 • ringer
 • blomster brudebukett
 • blomster på bordet
 • bil
 • kake
 • papir, lim osv. til invitasjoner/bordkort/meny
 • kosmetikk
 • fotograf
 • dekorasjon til kirke
 • musikk
 • ønskeliste
 
HVA MÅ GJØRES
 • lage bordkort
 • bordplassering
 • lage og skrive ut program og meny
 • dekorere vaser
 • pynte gjestebok
 • pynte ringboks
 • skrive ut quiz
 • ordne playlister
 • bestille kaker
 • bestille blomster
 • avtale prøve av vielse
 • pakke gaveposer
 • lage skilt “Bryllup”
 • lage skilt “Finn din plass”
 • klippe girlander
 • finne ut gjester med biler, ordne plassering av resten
 • finne ansvarlig for gavene
 
På nett kan man finne masse inspirasjon, og mitt tips er: noter alt dere liker! Bilder, ideer og tanker. Når man har en visjon, blir det enklere å realisere det.
Håper at mine tips blir nyttige, og ønsker alle som planlegger bryllupet mye lykke til med deres kjærlighetseventyr.
 
#bryllup #marryme #bryllupsplanlegger #budsjett  #økonomi #sparetips

Bryllupsplanlegger. Del 3

 

Ja, dere allerede har funnet hvor mye ønsker dere å bruke på bryllupet. Det er flere ting man skal tenke på, og det er veldig enkelt å overse noen kostnader.
Her er et eksempel:
 
Budsjett
Brukt
Brudekjole/tilbehør/kosmetikk
 7 000
 3 429
Dress for brugdom
 6 000
 4 329
Ringer
 13 000
 12 000
Brudebukett
 1 000
 230
Restaurant
 65 000
 49 000
Transport
 2 500
 300
Overnatting
 1 000
 932
Invitasjoner, bordkort, meny
 2 000
 174
Bordpynt
 3 500
 801
Snacs
 1 000
 45
Brullypsreise
 20 000
 12 439
Fotograf
 12 000
 11 500
Bryllupskake
 4 000
 - 
SUM
 138 000
 95 179

 
I tillegg anbefaler jeg å legge kostnadene litt høyere enn planlagt. Det kan være at drømmekjolen koster et par tusen mer enn dere har tenkt, men da ryker kaken.Det kan være et mer detaljert budsjett, men det er viktig å få med seg mest mulig.
 
Sjekk gjerne flere muligheter til hver post. Alltid finnes den gylne middelvei mellom kvalitet og pris. Og med dagens nett-muligheter kan man spare både tid og penger. Sjekk priser på alt og velg de alternativene som passer best for dere.
 
Min kjole ble kjøpt i Russland for en veldig bra pris. Og når jeg fikk tilbud om en brudebukett til nesten 1,5 ganger mer enn hva jeg betalte for kjolen, ble det selvfølgelig uaktuelt. Jeg fant video på Youtube og lagde bukett selv, under 300 kroner!

Foto: Anastasia Malafey
 
Velg også fornuftige løsninger. Å kjøpe en dress til brudgommen, kan koste litt mer enn å leie. Men dressen kan man bruke videre ved flere anledninger, så det blir på en måte en investering.
 
Undersøk, hva dere ønsker å lage selv i stedet for å bestille. Jeg liker å få håndlagde kort og synes det er veldig koselig og personlig. Jeg og kjæresten min brukte en del kvelder for å lage invitasjoner, men det var verdt det. E-bay hjalp oss med å få materieller for en brøkdel av norske priser, så det ble både fint og rimelig. Og ikke minst en hyggelig paraktivitet.
Som dere kan se i forrige innlegg, har vi lagd både invitasjon, bordkort, program og meny selv. I tillegg klarte vi å pynte både kirke og lokale, med total kostnad under kr 1.000.
 
Bruk gjerne tid på å undersøke, for det kan spare en del av budsjettet. Og som vi er vant til å si «sparte penger = tjente penger».
 
Vil du ha tips til hvor vi fant alt, bare spør 🙂
 
#bryllup #marryme #bryllupsplanlegger #budsjett  #økonomi #sparetips

Bryllupsplanlegger. Del 2


Foto: Anastasia Malafey
 
Etter at dere blir enig om hoved momentene for bryllupet, det er fint å ha oversikt over ting.
Jeg kan anbefale å opprette en Excel-fil «Bryllup», hvor man kan systematisere informasjon om bryllupet.
Planlegging av bryllupet er en veldig krevende prosess, så det er flott å få hjelp fra familie og venner. Ved å delegere oppgaver, kan man unngå en del stress. Husk å notere hvem som skal gjøre hva, og at personen faktisk gjennomfører. Det er dumt å be fotografen bake bryllupskaken, og la bestemor stå for musikkvalget.
Mange kan tro at det er så fint og hyggelig, men dersom du skal gjøre alt selv, er det mye å tenke på, og hodet kan gå rundt om du mister oversikten.
 
Oversikten kan se slik ut:
·         Dato
·         Sted for vielse
·         Sted for selskap
·         Forlovere
·         Toastmaster
·         Invitasjoner (ferdig bestilt ? hvor/ lager selv ? ideer)
·         Bordkort, meny
·         Bordpynt
·         Musikk (selv/DJ/band osv.)
·         Kake (lager selv, venner lager, bestiller, osv.)
 
Husk å notere alt viktig informasjon og oppdater den fortløpende.
 

Foto: Anastasia Malafey
 
Gjesteliste
Det er hyggelig å feire bryllupet med andre. Det kan være kun nærmeste familien som blir med, men også flere hundre venner og bekjente, og kanskje naboen til onkelen til kusina di.
Uansett er det fint å ha oversikt over gjestene.
 
Jeg kan anbefale å lage et oppsett med følgende kolonner:
1 Gjester (person/par/familie)
2 Antall personer
3 Invitasjon er levert (personlig eller e-post)
4 Svar mottatt
 
Da kan man enkelt sjekke om tanten fra Nord-Norge har mottatt invitasjon og svarte ja etter en times telefonsamtale med gratulasjoner.
 
#bryllup #marryme #bryllupsplanlegger #gjesteliste  #økonomi #sparetips
 

Bryllupsplanlegger. Del 1


Foto: Anastasia Malafey
 

“Vil du gifte deg med meg?” – det er et spørsmål som de fleste jenter vil høre fra kjæresten sin. Og jeg tror det spiller ingen rolle om frieriet skal skje i parken, på restauranten eller til frokosten. 
Tanker om et fint og koselig bryllup kommer vanligvis etter at du sa “ja”. Tanker om selve planlegging kommer rett etter. Selv om ord bryllup har assosiasjoner med romantikk, skal man ikke glemme den økonomiske siden av det.
Da vi skulle gifte oss, fant jeg ikke en planlegger, hvor vi kunne hente god nok informasjon fra. Etter en lærerik og spennende prosess vil jeg dele mine tips med dere. 
 

Første steg: Budsjettet 
Har dere råd til å gifte dere? Se på økonomien og sett en plan for når har dere mulighet til deres drømmebryllup.
Vil dere gifte dere NÅ, helt i orden! Man kan jo gå til tinghuset og ha en koselig middag med familien og venner, slik at det ikke skal koste en formue å feire dagen. 
Vil dere ha et mer avansert selskap, når økonomien sier “njaaa”, men reklamen fra tv?n forteller om enkle løsninger som forbrukslån? Tenk deg om to ganger, eller helst dropp det.

Bryllupet er en fest for en dag (oftest), men et lån kan ta flere år å bli kvitt (ikke alle ekteskap overlever nedbetalingstiden)
For å sette opp budsjett, bestem dere for hva dere vil, med et realistisk syn. 

Når Hvem Hvor og Hva

Bli enig om de viktige elementene: Når, hvem, hvor og hva. Grillfest i hagen er billigere enn selskapet på restaurant. Tidspunkt for bryllupet blir avhengig av deres mulighet til å spare til det. 
Etter at dere har funnet et tidspunkt, er det viktig å sjekke kirke (hvis dere ønsker vielse) og selskapslokale. Vi startet med planlegging et år før, og fikk allerede høre “vi kan skrive dere på venteliste som nr 6”! Bryllupet var i samme periode som konfirmasjons perioden, og da var de fleste lokalene rundt oss booket 3 år på forhånd.

Når dere har bestemt dato og gjesteliste, sjekk lokaler som kan være aktuelle. Undersøk muligheter om lokalet kan tilpasses til deres bryllup. Hos oss falt valget på en stor kantine for 500 personer, men det ble gjort om til vårt selskap for 40 gjester.


Foto: Anastasia Malafey

 

Det kommer flere tips i morgen 🙂

 

#bryllup #marryme #bryllupsplanlegger #budsjett #økonomi #sparetips

Spar miljøet, spar penger

Jeg liker når det er rent og fint rundt meg. Men jeg merker at Oslo er litt søpplete. Vet ikke om det er påvirkning av lav kultur hos byens innbyggere eller etaten som ikke er flink nok til å rydde. Mulig begge deler. 
Det er opp til mennesker selv å velge mellom et rent bosted eller en søppelhaug. Hvis hver av oss tenker på det og bidrar til rent miljø, blir det renere. 

Etter at vi flyttet til enebolig, oppdaget vi at det blir for mye papirsøppel ute. Containeren ble stadig full, selv om mange av våre naboer var bortreist. Vi har en mistanke om at andre naboer bruker våre containere. På en måte det går fint å dele til et godt formål, men en overfylt søppeldunk er ikkje bra.
Jeg ble rimelig lei av “confetti” på gårdsplassen.
Løsning var veldig enkel! (nei, ikke brenne haugen :))
En telefon til Renovasjonsetaten, og yeppi!, en ekstra container ble levert i løpet av 4 dager 🙂 Jeg visste at papir søppel var gratis i Oslo, og en hyggelig kundebehandler fortalte meg at en ekstra container også er gratis.

Så hvis man har for mye papirsøppel og plass til en container til, så det er bare å bestille 🙂

La oss gjøre byen renere!

I helgen var det deilig vær i Oslo 🙂

#Oslo #miljø #byen #Renovasjonsetaten #sparetips

Gøteborg, here we go!

Jeg er veldig glad i å reise, og min lyst til å undersøke verden startet da jeg begynte å studere.
Som mange studenter vet, så har man en stram økonomi i studietiden, men reisetørsten har lært meg til å finne muligheter.
Selv om jeg ikke er student lenger, liker jeg å planlegge reiser for lite penger (eller relativt lite :))
Og tro meg, det finnes masse muligheter til å besøke mange steder! Man må bare bruke litt tid til å undersøke alternativene.
 
1 Tog. Akkurat nå har NSB tilbud på togbilletter. Det er en fin mulighet til å reise innen Norge eller litt utenfor. Det er en del romantikk forbundet med å sitte på toget, og det er veldig mye man kan se derfra.
2 Fly. Lavpriskalenderen og salg hos flyselskapene er et ganske oversiktlig system. Bli medlem hos flere selskaper som du kan vurdere å reise med. Det gir deg informasjon om evt. tilbud, slik at du kan kuppe flyreiser, og evt. bonus-system med fordeler.
3 Buss. Det finnes faktisk billige bussruter i Norge, eks. lavprisekspressen.
4 Hotell. Det er flere nettsider som man kan bestille hotell på. Hvis det er et hotell du liker, sjekk den på andre nettsteder. Det er mulig at «konkurrenten» tilbyr litt lavere pris eller har et enda rimeligere alternativ.
5 Sted å bo. Du behøver ikke nødvendigvis å bo på et hotell. Med dagens teknologi kan man «låne» bolig bare ved en klikk i appen. Det er bare å velge etter behov, mellom seng, rom eller en villa.
 
Nå har jeg planlagt en jentetur til Sverige, siden NSB har hyggelige priser. Etter at vi har kjøpt togbillettene, ble jeg overasket over et lite hotelltilbud. Da vi fant ut at det skal arrangeres halv maraton samme helgen, skjønte vi hvorfor mesteparten var utplukket. For første gang skal vi prøve å leie bolig, og det synes jeg er så spennende! Så får vi se hvordan det går 🙂
 
Litt tulipaner som jeg har fått fra kjæresten, passer fint i regnværet 🙂

#reise #tur #økonomi #sparetips #reiselyst #reisemuligheter