Driver AS – husk å levere Aksjonærregisteroppgaven senest 31.01.2017

 

Eier du eget aksjeselskap, er du aksjonær eller sitter i styret, husk å sørge for at aksjonærregisteroppgave 2016 blir levert innen 31. januar 2017. 
Oppgaven viser hvem som eier selskapet og om det ble utbetalt utbytte/aksjonærlån i løpet av året 2016. 

For de fleste selskapene ligger skjema delvis utfylt i Altinn. Det er basert på innsendte oppgaver fra tidligere år, og hvis det ikke er endringer eller transaksjoner, så det er bare å signere skjemaet. Men hvis et AS ble opprettet i 2016, kan det hende at du må hente og utfylle alt manuelt (for første gang).

Hvorfor er det viktig?

Fra 01.01.2017 kommer nye satser for gebyrer (tvangsmulkt). Alle næringsdrivende har fått et skremmende brev om det på Altinn. Men brevet inneholder kun skumle beløp (opp til 1 MNOK!!!) uten utfyllende forklaring for hva gebyret gjelder.

Så fra nå er gebyr for for sent innsendt Aksjonærregisteroppgave kr 2 098 per dag. Det lønner seg å ta ansvar og levere alt innen fristen.

 

#businessinorway #selskap #driveas #AS #aksjeselskap #aksjonær #aksjer #aksjonærregisteroppgave #utbytte #aksjonærlån #Altinn #økonomi #økonomisketips #sparetips #tallsnacks

Skattekort – ha kontroll på skatt i 2017

 

I desember har det fleste fått «skattekort» for året 2017. Men ikke alle sjekker om det stemmer. Jeg anbefaler å ta en titt på det, spesielt hvis det kom endringer på slutten av 2016.
Endre skattekort kan man gjøre enkelt via skatteetatens nettside:
 
Det hjelper å bestille skattekort som er tilpasset din økonomiske situasjon, slik at skatten skal trekkes korrekt (unngå skattesmell, samt ikke betale for mye skatt – da kan du disponere penger fortløpende i stedet for neste sommer).
Pass på lønnsinntekter – ta hensyn til lønn + bonus + overtid + feriepenger fra 2016 (!).
Feriepengene som du får i sommer er uten skatt, men allikevel inngår de i skattepliktig inntekt for året 2017.
Har du nylig gjort innskudd på BSU (anbefales), noter det. Boliglånsrente, forventet utbytte, pensjon – sett av litt tid til å skaffe full oversikt.
 
Jeg har fått flere henvendelser av folk som tror at arbeidsgiver bestiller skattekort. Det er ikke korrekt. Arbeidsgiver «bestiller» fra Altinn et ferdig skattekort, som er allerede på plass. Jeg synes Skatteetaten burde bruke ord som «hente» istedenfor «bestille» i slike tilfeller. Så hvis den ansatte ikke har skattekort/frikort fra før, så er det umulig for arbeidsgivere å bestille det. Så pass på, kom du nylig ut i arbeidslivet, er det opp til deg å bestille skattekort. Bestiller du ikke skattekort/frikort, risikerer du å bli trukket 50 % skatt.
 
#skatt #skattekort #skatteetaten #økonomi #altinn #forskuddstrekk #arbeidslivet #arbeidstaker #arbeidsgiver #skattetrekk #tabelltrekk #økonomisketips #sparetips #tallsnacks
 

Den grusomme lampen

 

Akkurat det sa svigermor om lampen som hun ville kaste. Vi foreslo å prøve gi den bort. Overraskelsen var stor, når lampen ble hentet dagen etterpå.
Det du tror er søppel, kan for andre være en skatt. 
Man kan spare penger på å gi bort. For det første slipper du å bruke tid og energi på å kjøre til avfall stasjonen. For den andre sparer du på gebyrer i tilfelle det er en spesiell ting. Ett pluss til: gjenbruk er miljøvennlig.
Hvis du har noe som du ikke har behov for, men er det litt for godt for å “kaste”, kan du prøve å selge det.
 
Tips for å bli kvitt ting fortere etter min erfaring:
1 ta bilde av gjenstanden som skal gis bort eller selges. Prøv å gjøre det best mulig, slik at bildet skal være tilnærmet virkeligheten. Det hjelper å unngå misforståelser, når man skal hente et hvitt skap, som “plutselig” er gult. 
2 ta mål, det gjør det enklere for andre å sjekke om det passer for dem eller ikke 
3 beskriv godt, da slipper du en del unødvendige spørsmål fra potensielle kjøpere 
4 hvis du skal selge, undersøk priser for lignende ting. Selvfølgelig kan vasen ha kostet masse penger for 30 år siden. Men det blir vanskelig å selge den for kr 20.000, dersom det er flere som selger den for kr 5.000. Og motsatt, ikke tap penger fordi du ikke kjenner verdien.
5 legg ut til litt høyere pris enn du kan akseptere. Kjøpere liker å prute, og du får et forhandlingsrom. Vinn-vinn-situasjon.
 
 
Jeg bestemte meg for å rydde i garderoben, og fant flere fine ting (les kjoler). Det tok litt tid på søndag for å ordne annonser, men i dag er en kjole solgt og det er flere interesserte. Blir ikke rik av det, men et lite tilskudd til matbudsjettet er alltid hyggelig 😊
 
 
 
#gjenbruk #finn.no #tallsnacks #økonomi #tips #sparetips #påtideårydde #tjenpenger

Året 2016

 
Det forrige året ble veldig intensivt, selv om vi ville «ta det litt rolig» etter flyttingen til huset.
Litt jobb med hagen, ble plutselig omfattende utbedring av uteareal. På et slikt nivå at jeg ble kalt «hagekjendisen» av kollegaer, da mitt innlegg om hagen ble publisert som nyhet på startsiden.no. Det føltes at vi ble ferdig med hageprosjektet, men jeg ser frem til våren, da kan vi gjøre det enda finere ute.
 
Noen sier at skuddår er tungt og vanskelig, og det er jeg enig i. Året tok med seg mange flotte mennesker, jeg mistet to familiemedlemmer. Jeg kjente selv at jeg manglet energi, da ofte jeg rett og slett orket ikke å gjøre noe.
 
Vi bestemte oss for å ikke reise så mye, men allikevel ble det tur til Gøteborg, Rhodos, Stockholm, Tenerife og Amsterdam. Den koselige og grønne Gøteborg møtte oss med skyting, helt tilfeldig var vi midt i ett kriminelt oppgjør. Også kjente og familiære Rhodos fikk en litt trist ettersmak. Den travle Stockholm bød på masse fine steder, god mat og besøk av Wasa-museet (anbefales!). Min elskede Tenerife roet oss ned og ga den perfekte ferien med avslapning og nydelig mat/vin. Den pyntede og stinkende Amsterdam med sine pepperkakehus og uendelige kanaler var snill med oss, både med vær og shopping.
 
Vi prøver å bli bedre kjent med området rundt oss, om sommeren fant vi en kjempefin innsjø med sand strand. Min mamma og kusine som var på besøk syntes det var deilig å bo så nær byen/marka/strand. Ikke overraskende at det er ganske populært å bo her 🙂
 
Ellers har jeg prøvd å være en statist. Det er skikkelig stas, synes jeg! Så nå gleder jeg meg til å se «Okkupert. Sesong 2», der jeg ble med i to scener. I tillegg var jeg med i en reklame for SAS (har ikke sett den enda heller). Den siste var veldig positiv erfaring, selv om vi måtte vente nesten tre timer ekstra pga. falsk brannalarm (tenk, flere tusen passasjerer som måtte evakueres fra Gardermoen!). Jeg ble kjent med flere hyggelige mennesker. Og det er veldig interessant å se hvordan man lager film. Jeg gleder meg til flere oppdrag 🙂
 
I tillegg ble jeg valgt til å være meddommer fra 2017. Jeg er veldig spent! Siden barndommen ville jeg bli en statsadvokat eller dommer, men nå får jeg prøve denne rollen, som er nærmest min barndomsdrøm.
 
I mai startet jeg med aksjehandel. Regelen «selg i mai ? kjøp i november» gjaldt ikke i år, og halvparten av mine aksjer viste gevinst ved årets slutt. Synes det er greit å få avkastning på 6 % fra første året og som nybegynner uten særlig kunnskap.
Beste investering ble selvfølgelig hus. Vi fikk en betydelig økning i verdi, som hjalp oss å spare flere hundre tusen.
 
År 2016 ble et jubileumsår for meg, og det var en veldig hyggelig feiring sammen med nærmeste familie og venner. Min kjære ga meg bunad i bursdagsgave, og jeg gleder meg til å få den om noen måneder. Tilfeldig valg av bunad (av meg, rent utseendemessig) ble ikke helt tilfeldig, da bestemoren til Espen tilhører området. Det er koselig å fortsette tradisjoner som har direkte familietilkobling.
 
Vi hadde en koselig og rolig juleaften og en morsom tåkete nyttårsfeiring.
Nå som det nye året har startet, har jeg flere ideer og tanker om hva jeg ønsker å prøve og oppnå i de neste 12 månedene.
 
Ønsker alle sammen et riktig godt nytt år! 🙂
 
P.S. Økonomiske tips: har du penger til gode ? sett på BSU nå, for å få mest mulig renteinntekter. Jeg pleier ikke å vente til årets slutt, men setter penger inn ved årets start.
 
#2016 #godtnyttår #hage #hageprosjekt #nyheter #startsiden #reise #turist #hobby #statist #film #meddomer #aksjer #investering #aksjehandel #jubileum #norskebunader #BSU #økonomi #sparetips #tallsnacks