3 grunner til å betale ekstra avdrag

Ganske mange velger å ikke betale avdrag på boliglånet. Ofte er det banken som deler opp lånet, slik at den største delen av lånet blir avdragsfri (for såkalt lavere effektiv rente, men i virkelighet for å tjene penger på oss).
Jeg velger helst å betale avdrag, og betaler ekstra hver gang jeg har mulighet.

Det er tre grunner til å gjøre dette:
1 Spare penger
Ikke tro at rentekostnader er lønnsomt. Jo mindre lån du har, jo mindre renter blir det. 
Mange skal forsvare rentekostnader med skattefradrag. Husk at det er kun 24 % som skal fradragsføres, 76 % av rentekostnader er “bortkastet”. 
En liten endring kan påvirke betydelig.
Eksempel, lån på 3 MNOK, rente 2,1 % og 20 år betalingstid.
– Betaler man avdrag med en gang, er totale rentekostnader ca. kr 670 000
– Tar man 5 år avdragsfri, blir rentekostnader ca. kr 982 000
Forskjell før skatt kr 312 000 – ny bil.

2 Bygge opp sikkerhet i bolig 
Jo mindre du har lån jo mer har du i sikkerhet. Hvis du plutselig må skifte tak, eller flis på badet fordi de ble umoderne, så kan du faktisk ta opp lån til å fikse det. Eller vil du starte en utleiebaron karriere, så kan den “ledige” delen bli sidesikkerhet for nytt kjøp.

3 Skaffe trygg fremtid 
Mange banker presser på at folk skal spare i pensjon. Det er fint, ja. Men jeg helst ser frem til å bli gjeldfri til jeg går til pensjon. Selv om inntektene blir lavere, blir det tilsvarende mindre å betale. I tillegg kan man hjelpe til barn å kjøpe bolig ved å være kausjonist.

Selvfølgelig hvis man driver med andre typer investering der avkastning er mye høyere enn rentekostnader, kan man velge vel avdragsfrihet. Men samtidig tenker jeg: er det noen vits å ha boliglån da?

God natt!

 

#Norge #bolig #boligverdi #boliglån #lån #avdrag #eiendom #rentekostnader #renter #boligeier #sikkerhet #gjeld #kausjon #sidesikkerhet #økonomi #økonomiskhverdag #sparetips #tallsnacks 

Skatteetaten tapte søknader

Det kom en liten linje på Skatteetatens nettside, om at de hadde klart å tape søknadene om endring av forskuddsskatt, som ble sendt i perioden 10.01-12.01.2017.
De ber nå om at søknadene må sendes på nytt. 

Samtidig er fristen å betale første del av forskuddsskatt alle 15. februar. Så da regner jeg nesten med at det blir ikke endret så fort, men i hvertfall neste del (15. april) blir vel i orden. 

Til dem som ikke vet om ordningen: Selskapet betaler skatt på overskudd i tre runder: forskuddsskatt fordelt på to (15.02 og 15.04). Etter at skattemelding (tidligere selvangivelsen) er innsendt og godkjent, kommer endelig skatteoppgjør i oktober. Forskuddsskatt er basert på fjorårets resultat. Hvis selskapet kjenner at resultatet for år 2016 er betydelig lavere, kan man sende søknad om endring av forskuddsskatt for å unngå å betale for mye. For mye utbetalt skatt blir  refundert i oktober, men bedre å endre skatten for å ha bedre likviditet. 

Fortsatt god søndag til alle sammen 🙂

 

#Norge #businessinorway #skatteetaten #driveas #forskuddsskatt #skatt #økonomi #økonomiskhverdag #sparetips #tallsnacks 

Hobby som ekstrainntekt 

Det er veldig godt å ha fast jobb, spesielt når man trives med den. Men det kan være situasjoner når man ikke kan jobbe fulltid men har behov for ekstra kroner – i studietiden for eksempel. 

Jeg har funnet ut at i Norge finnes det mange gode muligheter til å tjene penger. Selvfølgelig i storbyen er det flere alternativ, men som vi sier i Russland “viljen leter etter muligheter, uviljen – hindringer”. 

Her kommer noen forslag fra meg, en del har jeg testet (og tester fortsatt).

1 svare på markedsundersøkelser 
Det finnes en del paneler som har belønning i form av gavekort. Man kan svare på nett eller delta i samtale eller smakstest. Jeg er trofast prøvekanin hos Norstat, da synes jeg de er mest ryddige og oftest best betalte. I tillegg er det mulighet til å bli mystery shopper, da kan du teste diverse butikker og spisesteder for noen kroner.

2 småjobb 
Ja, det kan være praktisk å prøve seg på små oppdrag. Finn.no gir en god mulighet til å tjene penger. Det finnes flere jobber som krever ikke erfaring eller mye kunnskap. Gjør det du kan rett og slett. Pass på grensen kr 5 000 pr år pr oppdragsgiver.

3 statist 
Lurer du på hvordan er det å være en skuespiller og vil være en selv, kan det anbefales. Det er absolutt interessant og morsomt, men litt krevende. Hvert sekund i en film er flere minutter/timer jobb. Nye opplevelser, emosjoner, oppmerksomhet, samt bli kjent med flere mennesker er garantert. Og hvis det gir ekstra kroner i din lommebok, så det er bare pluss.

Finn meg i reklamen:

4 registrering av innkjøp 
Alle handler. Hvorfor ikke bruke et par minutter ekstra for å registrere hva du handlet? Det hjelper å skaffe oversikt over hva du kjøper og hvor mye det koster i forskjellige butikker. Jeg er medlem i GFK, synes det fungerer bra spesielt etter at de ordnet app. Betales for ukentlig registrering i form av gavekort eller diverse artikler.

 

5 salg av bilder på stock 
Har du ok kamera og liker å ta bilder, så kan du prøve å selge bilder på stock. Det finnes flere nettsider hvor man kan legge bilder til salg. Det viktigste er kvaliteten på bildet og en unik vinkel, pluss beskrivelse som skal brukes ved søk.

6 blogging 
Liker du å skrive og dele din mening om ting og tang, så kan du prøve å blogge. Jo flere lesere du har jo mer populær blir bloggen for de som vil betale for reklame. Instagram blogging fungerer på lik linje, bare at det krever mer bilder enn tekst.

 

7 skriving av noveller og artikler 
Har du lett hånd til å skrive noe rørende eller spennende, finnes det mulighet til å sende teksten til blader mot honorar.

Det finnes sikkert enda flere muligheter, så det er bare å sjekke litt rundt 🙂 

 

#Norge #hobby #inntekt #tjenpenger #markedsundersøkelse #mysteryshopper #smakstest #småjobb #oppdrag #statist #husholdning #innkjøp #stock #bilder #blogg #skriving #økonomi #økonomisketips #sparetips #tallsnacks