Lånekassen: dra ikke betal. Dyrt usikret lån

Jeg er glad for at i Norge det finnes en ordning som Lånekassen. Jeg klarte å leve på studielån i tre år. Jeg hadde det bra som student uten å sulte meg, klarte å gjennomføre flere innenlands og utenlands reiser i studieperioden og hadde faktisk oppspart egenkapital til bolig! Så dette er en veldig bra støtte til studenter.

Men én ting tror jeg Lånekassen gikk hus forbi. Det er veldig lite økonomiske hensyn i dagens ordning som gjelder utenlandske studenter (gjelder kvoteordningen). 
Når man er ferdig med sin utdannelse i Norge, så det er generelt to valg for fremtiden: å skaffe seg jobb etter utdanning eller dra tilbake til hjemlandet.
Hvis man skal søke jobb, så stiller UDI høy krav om lønn. Dersom man er heldig og lønnen tilsvarer kravet, så får man bo i Norge, jobbe, betale skatt og studielån tilbake. 
Men dersom man ikke finner jobb, eller finner jobb med lavere lønn enn UDI kan godkjenne, så drar man tilbake til hjemlandet. I slike tilfeller slipper man å betale studielånet i sin helhet.
Ikke for så lenge siden fikk jeg høre om et avslag fra UDI fordi lønnen var lavere enn kravet, selv om arbeidsgiver dokumenterte at det er helt normalt lønn for stillingen. Er ikke det kjempeteit?!
Min tanke er at det skulle vært en bra investering fra statens side i utenlandske studenter som arbeidstakere. For da (oftest) kan de norsk språk og kultur, de beviste at de klarte å leve med studielån som inntekt i flere år og har en ganske sterk vilje til å jobbe og bidra til samfunnet. Pluss er det skattepenger, studielån og renter som vil komme inn i statskassa.
 

Fra 01.01.17 har Lånekassen økt sin rente. Renteøkningen fortsetter, og fra 01.05.17 får vi enda høyere rente. Faktisk finnes det boliglån for unge som har en lavere rente enn Lånekassen har. Med tanke på at det er flere som tar mange år studier uten å få seg jobb, blir studielånet som et usikret lån.
I tillegg har det kommet nye regler angående lånet, der det er retningslinjer for banken at lånet skal ikke overstige 5-gangers inntekt. Noen av bankene startet å ta studielånet med i dette grunnlaget.

Jeg har følgende system for nedbetaling:

Jeg har opprettet en sparekonto, og ved hver lønning overføres beløpet dit. Deretter kommer e-faktura, som betales fra den kontoen noen dager senere. Slik trenger jeg ikke passe på at det er nok penger på konto. Samtidig sjekker jeg Lånekassen regelmessig, og ser etter renteutviklingen og vurderer nedbetalingsplan. I løpet av fire år endret jeg betalinger flere ganger i følge mine muligheter. Nå er det bare litt over 1 år igjen (forhåpentligvis mindre), og Lånekassen forsvinner fra min selvangivelse.

 

God natt!

 

#Norge #studentiNorge #studyinnorway #Lånekassen #studielån #studie #student #utenlandskearbeidstakere #økonomi #sparetips #økonomiskhverdag #usikkertlån #betalfort #renter #skatt #tallsnacks

Aksjetips fra en nybegynner

For snart ett år siden startet jeg med aksjehandel. Det var en seriøs avgjørelse for meg, og det tok litt tid før jeg bestemte meg for risikoen jeg ønsket å ta. 
I løpet av året var det både røde og blå dager. Men det jeg visste at siden jeg startet med slik sparing, må jeg være forberedt på svingninger opp og ned. Man må akseptere risikoen for å tape alt, men det viktigste er å få øke sparingen på kort eller lang sikt. 
Etter det første året kan jeg dele litt av min erfaring, som nybegynner. 
  1. spar penger (ikke lån) før du starter med aksjer. Tenk på at det er mulig å tape alt. Hvis du har oppsparte midler og taper det, så du sitter igjen med 0. 
  2. ikke tro at du kommer til å bli millionær etter de første investeringene. Det kunne jeg sikkert bli dersom hadde mer oppsparte midler. Men det tar tid og investering i riktige aksjer for å tjene penger. 
  3. ikke sammenlign deg med aksjehaiene. De jobber profesjonelt, og du er en nybegynner. Jeg kunne tenke meg å være aksjemegler, for det er kjempegøy. Men det passer meg bedre når jeg blir pensjonist.
  4. du må være avslappet ift penger. Hvis du ikke tåler å se at du tapte 1/3 eller mer, ikke driv med aksjer. Noen ganger hadde jeg ned til 60 % i tap, men den gikk over til tilsvarende gevinst. Ikke alle tåler å se røde tall. 
  5. undersøk hvor vil du investere. Det finnes flere banker som har aksjehandel. Bankene har forskjellige kurtasje, så sjekk priser før du plasserer pengene. (Kurtasje – transaksjonskostnad ved kjøp og salg av aksjer)
  6. lær deg om aksjemarkedet hvis du kan. Her er jeg lat, jeg klarte ikke å bruke tid på tekniske analyser og handler mest på magefølelsen. Men jeg ser at hvis man har forståelse av tall, kan det bli betraktelig bedre med investeringer.
  7. kjøp flere aksjer for å fordele risiko. Det er jo kjent regel om ett egg i flere kurver. Ikke kjøp aksjer av et selskap, for det kan gå dårlig og da er investeringen er tapt. Jeg kjøpte ikke bare i forskjellige selskaper, men også ulike bransjer.
  8. bruk analyser fra din bank. Som regel ligger det et forslag med kursmål som man kan bruke. Det hjalp meg å velge aksjer i første omgang.
  9. lær av andre. Det hjelper med å diskutere med andre som driver aksjer, det kommer alltid noen tips. Jeg brukte først Hegnar forum, men det ble så mye spam og krangling der, så alle de nyttige analysene fra seriøse aktørene ble spist opp. På Nordnet finnes en smart funksjon – Shareville, der kan man følge mennesker som driver med aksjer. Vil du se på min aksjebeholdning og fremgang – følg meg der: marusia_no.
  10. tålmodighet er din beste venn. Så lenge du ikke er en daytrader, er det fint å være tålmodig og ha is i magen.
 
Fra 2017 ble det nye regler for aksjesparekonto. Selve gevinsten ved realisasjon av aksjer, egenkapitalbevis og andeler i aksjefond er ikke skattepliktig, men uttak fra kontoen er skattepliktig. I løpet av året fungerer overgangsreglene, da kan man overføre aksjer og andeler i aksjefond til aksjesparekontoen uten beskatning.
 
God helg til alle sammen!
 
#Norge #aksjer #aksjemarkedet #aksjetips #aksjehandel #aksjesparekonto #bank #penger #sparing #blirik #nordnet #shareville #oslobørs #børs #kurs #kursmål #økonomi #sparetips #tallsnacks

God påske!

Noen som allerede har tatt påskeferie, jeg skal ta ferie ganske snart. For de som skal være i byen, har jeg tidligere skrevet tips om bypåske.

Mange har pyntet sin bolig med påskeliljer, denne påsken. Jeg har et lite tips: når liljen er helt ferdig med blomstring, klipp den slik at det blir 5 cm over løken. Tørk løken i tørt /mørkt sted og plant den ute til høsten. Så får du fine påskeliljer i neste vår. Både gjenbruk og besparelse 🙂

Ønsker alle sammen en riktig god påske! Nyt kvalitetstiden sammen med dine kjære og nære 🙂

 

 

#godpåske #påskeferie #bypåske #påskelilje #gjenbruk #besparelse #sparetips #hage #tallsnacks

Fotgjengere med dødsønske

 
Jeg liker å ta toget, det er den mest behagelige transporten i Oslo etter min mening. Men noen ganger må vi kjøre til jobb. Jeg tror ikke at jeg tenker mindre på miljø enn en fanatiker fra Mdg, men synes de burde snu fokus og prioriteringer. Jeg ser ikke for meg at en høygravid kvinne, eller en person som sliter med beina, skal sykle fra Asker til Lillestrøm i januar, med -20c ute. Til og med meg: jeg kan ikke sykle og det blir uansvarlig å sette meg på Østre Aker, da risikerer jeg å skade meg selv eller andre.
Men ok, se bort fra politikken. Hver gang vi kjører i Oslo sentrum, møter vi en haug mennesker som har et dødsønske. Ikke så åpenbart, men atferden deres viser det veldig tydelig. Det er så mange som ikke gidder å gå noen få meter til fotgjengerfelt, og krysser veien uten å ta et blikk til siden. Lyskrysset på Tøyen er et godt eksempel på folk, som ikke skjønner hva er et fotgjengerfelt og lyskryss generelt. Der løper de på rødt, mellom biler, går over veien i en farlig sving – du kan ikke tro at det finnes så mange folk som balanserer sitt liv på ett knivblad hver dag.
 
Fotgjengere tror de er høyeste rase på gaten (på lik linje som syklister), og alle må stoppe og vente på dem. Og vi stopper og venter på dem. For uansett hvor frekke og håpløse mennesker er, kan vi ikke kjøre på dem. Men det de ikke tenker på er at det finnes trafikk regler. En utålmodig jogger som plutselig hopper ut på rødt bryter reglene og skaper en farlig situasjon for de andre. Første bil kan se han og bremse, men bil nr 3 kan miste oversikten og “kysse” bilen foran. Eller folk tenker, ja ja, de stopper for meg. Ja, en sjåfør med god reaksjon og ny bil har sjansen å stoppe i tide. Men hva med bilister som er litt opptatt med mobil eller kjører gammel bil?
Fotgjengere og syklistene har ikke bilforsikring. Hvis du liker å løpe på rødt eller sykler uten hjelm mot trafikken, kan det være smart å ha livsforsikring og ulykkesforsikring. Livsforsikring er enda mer aktuelt hvis man har en partner og felles lån. Det kan hjelpe de etterlatte med å gå videre i livet, dersom triste greier skjer. 
Uansett om du går, sykler eller kjører, det er lov å bruke hodet og tenke på trygghet. Pass på deg selv og alle rundt deg, husk reglene og vis respekt.
 
God natt!
 
 
#Oslo #trafikk #transport #reiskollektiv #fotgjengere #syklister #bilister #huskregler #respekthverandre #forsikring #livsforsikring #økonomi #sparetips #tallsnacks

Skattemelding 2016 (selvangivelse)

Den store dagen kom i dag, og flere tusen nordmenn sjekket om de får en skattesmell eller «ekstra feriepenger». Det er litt komisk at Altinn fikk tekniske problemer når det er stor pågang (samme med Gardermoen, når den første snøen kommer, som i utgangspunktet ikke er en uforventet hendelse).

Fra i år må man selv sjekke om tallene stemmer og rette eventuelle feil. Mesteparten er oftest korrekt, men det er ok å være nøye med alle de aktuelle postene.

Hvert år korrigerer jeg boliglån og renter, da er det ikke helt korrekt, og alt blir ført på meg. Selv om vi har felles økonomi, er det greit at begge får tilbake, enn å måtte betale restskatt.

I år måtte jeg i tillegg rette utbytte. I 2016 startet jeg med aksjer og har fått noen kroner (som ikke ble rapportert).

Mange som eier et AS i Norge, fikk Aksjeoppgaven (kom tidligere i mars). Noen forstår ikke aksjeverdi som står der. Da anbefaler jeg å se på ligningspapirene for 2015, selskapets samlet aksjeverdi er grunnlaget for aksjeverdien.

Pass på å sende korrigert skattemelding innen 30. april. Husk å endre skattekort hvis du ser at det var store avvik i 2016.

God natt!

 

#Norge #skatt #skattemelding #selvangivelse #økonomi #inntekter #businessinorway #lån #restskatt #aksjeoppgave #aksjer #ligning #aksjeverdi #sparetips #tallsnacks

Februar og mars gikk for fort

De siste månedene gikk mye fortere enn jeg trodde. Ikke bare fordi det startet den travle tiden på jobb, men også fordi det var mye som skjedde på hjemmebane.

Vi ble med i ett tv-show, Norges beste (går på TV 2 nå). Ikke som nominerte, men som publikum. Det var veldig morsomt og en hyggelig opplevelse.


Bilde: Espen Korslund

I tillegg var vi på et japansk reality-show. Vi fikk æren av å se på Kabuki teater (ble visst for første gang i Norge), det synes jeg var veldig vakkert. Det var kjempegøy å se på japanere som løper rundt med kamera. Alltid koselig å få mye nye opplevelser, og få betalt for det.

 


Bilde: Espen Korslund

Etter asiatisk kultur har vi påfylt oss med kultur fra England. Konserten med Skunk Anansie var fantastisk! Flott musikk og en energisk artist som ga publikum 200 %.

Helt spontant bestemte jeg meg for å besøke familien i Russland, eller gratulere bestemor personlig med hennes bursdag, for å si det mest riktig. Heldigvis kunne jeg ta ut ferie, og reisen var veldig koselig.

Et lite tips for reisende via Moskva med et langt opphold mellom flyturene: hvis du ikke reiser med business-class eller har tilgang til VIP-saler, er det en ok løsning å bruke kapsel-hotell. Der kan man få et rom for minst 4 timer, hvor man kan dusje, slappe av og sove. Prismessig er det helt suverent, da rom for to koster ca. 500 kroner for 4 timer.

Uken i Arkhangelsk gikk alt for fort, for hver dag hadde jeg nye aktiviteter. Det var veldig koselig å treffe familien og venner, og bestemor ble kjempehappy å se meg.

Det var vanskelig å finne på gave til henne, da hun har det meste. En natt fant jeg en fin løsning – fotobok, satt til sent natt for å lage en da det hastet mye. Men det var absolutt verdt å sitte flere timer med bokutforming, så mye glede den ga til bursdagsbarnet! 🙂

Mars hadde en hyggelig avslutning – vi var på konsert med Lukas Graham, det var positivt og koselig.


 

Nå er det april, og ikke lenge til påske. Det er flere nye prosjekter som er i gang, og det ser veldig spennende ut.

Ønsker alle sammen en strålende uke!

#Oslo #tv-show #tv #publikum #kabuki #konsert #SkunkAnansie #reise #reisetips #sheremetyevo #LukasGraham #snartpåske #littavalt #tallsnacks