Aksjetips: IT-aksjer

Jeg skrev tidligere om min erfaring med aksjehandel og noen aksjer. I dag vil jeg fortelle om it-aksjer. 
– Itera – er et kommunikasjons- og teknologiselskap som leverer løsninger og tjenester til kunder i bransjer som forsikring, bank og finans, high tech, energi, media og offentlig sektor.
Jeg kjøpte aksjen på ren magefølelse, og nå viser det seg at det var ikke så dumt. Angrer på at jeg ikke kjøpte mer, men sånn som skjer. Jeg satser på teknologisk progress, og tror det er bra langsiktig aksje (både øker i verdi + gir utbytte).
– Funcom – er en ledende utvikler og utgiver av online-spill og -tjenester. Funcom startet sin virksomhet i 1993 som en tilbyder av utviklingstjenester og produsent av spill for ledende utgivere av spill for PC og konsoll.
Jeg fulgte aksjen lenge og angrer på at ikke kjøpte en måned før jeg gjorde det. Det er jo-jo aksje, du vet aldri hva som skjer i morgen. Markedet reagerer ikke som vanlig, da gode nyheter ofte fører til ras (og motsatt). Men, jeg har tro på de spill avhengige folkene og satser på at Funcom kommer med bra tall snart.
 
– Gaming Innovation Group – er et selskap som driver med internettauksjoner og online spill. Jeg har kjøpt veldig liten post etter et tips fra en bekjent. Tjente litt på det, men som angret på at kjøpet ble litt for lite av den aksjen.
 
Det moderne samfunnet utvikler seg til å bli mer teknologisk, som er ikke alltid positivt (etter min mening). Barn og ungdom erstatter bøker/leker/venner med mobil/nettbrett/pc, folk tilbringer mer tid foran skjermen. Men siden er det digitalisering over alt, så det kan være interessant å satse på det.
 
Dette er referert til mine personlige meninger og erfaringer. Jeg tar ikke ansvar for investeringer andre gjør basert på min blogg.
 
#økonomi #aksjer #aksjemarkedet #itera #funcom #gig #digitalisering #teknologi #aksjetips #sparetips #blirik #tallsnacks

Se fremover

Når jeg blir gammel vil jeg reise enda mer 🙂
 
 
Selv om er jeg ung, tenker jeg ofte på fremtiden. Jeg vil gjerne ha livet med samme standard (helst bedre) som nå, når jeg blir en gammel kjerring 🙂
Med tanke på at staten sløser bort mye penger, har jeg lite tro på pensjon fra NAV om 35 år. Derfor gjør jeg en innsats selv. Jo tidligere man starter jo bedre blir det.
 
For den første betaler jeg ekstra på lånet, for å bli ferdig med boliglån så fort som mulig. I tillegg klarte vi å refinansiere lånet ett par ganger slik at vi kunne kutte flere hundre tusen i rentekostnader. For den andre sparer jeg i pensjon. Jeg startet med ekstrapensjon fra min første arbeidsdag og betaler litt hver måned. Med tanke på en avkastning rundt 15-20 % er det ok sparing med relativt lav risiko. I tillegg har jeg aksjefond sparing, litt mindre avkastning, men greit å ha. I juli startet jeg med fond (handel), dette har jeg mer tro på, da jeg ser en positiv utvikling bare på noen uker. 
Nå begynner bankene å annonsere individuell pensjonssparing, Ips (kommer vel i høsten). Sparingen ser veldig praktisk for meg. Man vil få muligheten til å spare inntil 40 000 kroner i året og få inntil 9 600 kroner i redusert skatt, og ordningen allerede gjelder fra 2017.
Man vil ikke beskattes for sparingen, og generelt ser produktet litt likt ut som BSU. Når du starter å ta det ut i pensjon, skal det skattlegges. Opp i opp, blir det skatt på avkastning. Men, det er attraktivt å få et rent skattefradrag nå, man kan ikke forutsi sin egen levetid. Direkte fradrag i skatt i dag er mer verdt enn om 30 år.
Så nå er jeg veldig spent hvordan skal det fungere, alltid morsomt å prøve nye ting.
 
Ønsker alle sammen fortsatt fin helg! 🙂
 
#pensjon #pensjonssparing #sparing #sparetips #aksjefond #innskuddspensjon #ekstrapensjon #pensjonsordning #ips #tenkfremover #pensjonist #spareplan #skattefradrag #skatt #økonomi #personligøkonomi #tallsnacks

Til urbane bønder

 
Oslo kommune (og flere) har en ordning som heter «tilskudd til urbant landbruk», som skal «bidra til økt kunnskapsutvikling og en mer urban landbruksaktivitet i Oslo, ved å gi støtte til tiltak som opparbeidelse av parsellhager, oppføring av dyrkekasser, bikuber, hønsehus og lignende».
 
 
I år har jeg prøvd å søke om dette tilskuddet da hagen vår ikke var helt ferdig, og jeg hadde lyst til å dyrke mer bær og grønnsaker. Det var presisert at alle kan søke som har tilknytting til urbant landbruk.
Jeg føler at MDG-politikerne manglet økonomi-timer på skolen, da de fleste tiltak de gjennomfører etter prinsippet «vi gjør først, beregner etterpå». Dessverre ble enkeltpersoner nedprioritert pga. for mange søkere og lite tilskuddsbeløp. Det er kun 2 millioner som skal gis til søkerne, men totalt ble det søkt om 12, dvs. 6 ganger mer. I tillegg måtte de ansette flere saksbehandlere for ordningen. Da tenker jeg hvor mye brukte egentlig kommunen på «tilskuddsordningen»?
 
 
Bilde: Espen Korslund
 
Men ok, jeg gir ikke opp, hvis ordningen er på plass neste år skal jeg søke på vegne av hele sameiet der vi bor i.  Nå vet jeg hva man skal gjøre (ja, 5 sider med søknad har jeg ferdig allerede nå), så det er bare å samarbeide med naboene. 
 
Ellers synes jeg det er en ganske god ide at kommunen skal bidra til innbyggerne, og håper de kan ordne det på den mest effektive og riktige økonomiske måten neste runde 🙂
 
 
#Oslo #bigcitylife #oslokommune #tilskudd #urbantlandbruk #økonomi #hage #minhage #dyrking #frukt #bær #bondeibyen #jordbær #rips #bringebær #eple