Budsjett for baby-ting

 
Tiden går alt for fort og den store dagen nærmer seg, det er både spennende og litt skummelt.
Det som gjør oss roligere er at vi er nesten klare med barnerommet, det er noen små ting som skal fikses, men vi har det meste vi trenger i første tiden (vi tror i hvert fall det :D).
 
Jeg ser at mange engasjerer seg i det jeg skriver og det virker som ut at baby-økonomi er et interessant tema for flere lesere.
Når vi fikk vite at vi venter på baby, ville jeg skaffe en oversikt over  hva som må kjøpes med en gang og hvor mye skal det koste oss.
Barnebutikker er behjelpelige med liste over hva som må kjøpes, og tilbyr gjerne masse ting. Hvis man kjøper alt nytt og helst dyrere varer, kan det sprekke familiebudsjett.
 
Jeg var bestemt på at jeg ønsker å kjøpe brukte ting, det er både besparende og miljøvennlig (ja, jeg mener det er bedre å kjøpe en brukt vogn for halv pris enn en ny vogn produsert av brukte flasker).
 
Her kommer listen over ting som er på plass hos oss nå (eller det kommer på plass snart), mest sannsynlig er den ikke fullstendig.
 
Jeg vil gjerne forklare tallene slik at budsjettet ser forståelig og ikke skremmende ut.
 
Vogn: det finnes masse forskjellige vogner, vårt valg falt på Bugaboo. Dette er ikke det billigste merket, og den vogna vi valgte kostet fra kr 16 000 komplett. Vi har nettopp solgt vår gamle bil for kr 15 000, så det føltes urimelig å kjøpe vogna dyrere en god kjærra. På finn.no fant vi ettårs brukt vogn, som så helt ny ut, for mindre enn halv pris i butikken. Men igjen, man kan kjøpe nye vogner til kr 3 000, samt brukte – alt er avhengig av budsjett og muligheter.
 
Seng: finn.no – det er en fantastisk nettside hvor man kan finne masse! Som jeg sa til mora mi, har du tid og bil, kan du innrede hus helt gratis – bare bruk nettsiden og følg med litt. Jeg fant en Troll seng som vi fikk helt gratis. Eneste at vi kjøpte var en ny madrass, da det er greit å bytte.
 
Vugge/dagseng: igjen finn.no til hjelp, ikke gratis, men nesten. En 15-minutters kjøretur og vi fikk en nydelig vugge – det er en av de koseligste møblene på barnerommet synes jeg 🙂
 
Vippestol: jeg tror ikke om det er nødvendig å ha stolen med en gang, men kjekt å ha ifølge venninne som vi fikk låne stolen av.
 
Bilstol: her er vi heldig da svigermor kjøpte bilstol i gave til oss. Vi var flinke og klarte å vente til  tidspunktet det var et godt tilbud (fikk 40 % rabatt). Angående bilstol – her kan man diskutere om det går an å kjøpe brukt (ligger flere annonser), men vi gikk for sikkerhet.
 
Ammepute: jeg vet ikke om det er viktig å ha, tenkte å sy puten selv først. Men når jeg fant et bra tilbud på nett, så kjøpte jeg puten siden formen min begynte å tillate meg litt mindre aktivitet.
 
Stelleveske: har kjøpt på tilbud på nett 🙂 jeg kan anbefale nettsiden jollyroom, da de har ganske mye baby-ting med gode priser i forhold til andre barnebutikker.
 
Stellebord: her har vi gjort en kupp, kjøpte ganske kostbart stellebord for par hundre lapper (og en times kjøretur – finn.no klarte å tulle med sted og Hvam som ligger 15 min fra oss ble til Hvam i nærheten av Årnes 🙂 )
 
Bæreselle: kjøpte igjen på nett, med god rabatt.
 
Babynest: den har jeg lyst til å sy selv, har allerede kjøpt materialler.
 
Klær: helt fra starten fikk jeg høre at det er vanskelig å gjette størrelse for nyfødt baby, da alle er forskjellige. Derfor bestemte vi oss for å kjøpe «babypakke» – rett og slett pakke med klær for nøyaktig størrelse. På finn.no kan man finne pakker med brukte klær fordelt både på kjønn og størrelser, sesong og merker. Vi kunne kjøpe to pakker med en gang for hyggelig pris, da det var over 200 plagg for de 4 første månedene med masse merkeklær. Jeg beregnet et estimat med gjennomsnitt  pris på kr 50 pr plagg nytt, men er sikker på at prisen er mye høyere. I tillegg får man ofte klær i gave, så det er greit å være fornuftig i starten da baby vokser hver uke.
 
Diverse: posten her inneholder diverse små ting. Vi kjøpte badebalje, håndklær, og fikk en del babyting (fra babypakker).
 
Leker: i de første av babys måneder er det vel ikke så viktig med leker, så vi la det ligge foreløpig. En del leker har vi fått i gaver, og det kommer helt sikkert flere.
 
Triptrap stol: det er sikkert også en ting som man skal ikke ha helt fra fødsel, men siden vi allerede har fått den, så skrev jeg i budsjett. Det er flott med hyggelige naboer som er glad at det kommer baby i gaten 🙂
 
Foreløpig ut fra det budsjettet har vi spart rundt kr 40 000 ved å kjøpe ting brukt og da vi fikk en del i gaver. Selvfølgelig kan man gå for rimeligere løsninger, for eksempel Ikea sine stellebord og seng. Alt legges opp til familie-budsjett og muligheter som hver enkelt husholdning har.
 
P.S. jeg nevnte vel ikke at den største investering ble en ny bil (som koster flere budsjetter) pga. sikkerhetsmessige årsaker, men det er vel for hele familien som min kjære mann sier 🙂
 
#økonomi #budsjett #husholdning #familie #familieøkonomi #personligøkonomi #barnihuset #gravid #kjektåha #handleliste #sparing #sparetips #babyting #tallsnacks

Babypakker

 
Jeg hørte at i noen land får man ved fødsel en startpakke med nødvendige ting for baby i den første tiden. 
I Norge får man vel bleier og litt klær på sykehuset (det er det jeg hørte, men har ikke noen erfaring enda). 
Det er mulig å bestille gratis babypakker fra tre store kjeder: Apotek 1, KIWI og REMA 1000 (rart at Coop er ikke med). 
Jeg har funnet en oversikt over pakkene på nettsiden hvor man kan lese litt om pakkeinnholdet og hvordan man bestiller det.
Alle tre pakkene kan man få tre måneder før termin eller tre måneder etter. Det er ikke så krevende å bestille heller, spesielt når man er allerede med i kundeklubben /fordelsprogram.
Innholdet i pakkene er forskjellige, men en del ting var i alle sett. 
De tre pakkene som vi har fått, inneholdt:
– Bleier (2 str) 
– våtservietter 
– tørre stelleklutter
– bind 
– ammeinnlegg 
– smokker 
– tåteflasker 
– badesåpe 
– biteringer
– body 
– salve mot tørr hud 
– vaskemiddel 
– bomullspinner
– gavekort med 2 mnd viaplay 
– gratis ulykkesforsikring for barn fra 0 til 6 måneder

I tillegg er det lagt med blader og brosjyrer om diverse produkter som kan være nyttig (uten at man tenker på det med det første). 

Jeg synes det er et ganske fint tilbud, for da får man en del ting som man trenger, og skaffer seg litt oversikt over hva som foreldre og barn må ha. I tillegg får du prøver av diverse produkter for å finne ut hva som passer best for deg og ditt barn. 
 
#sparing #sparetips #gravid #baby #babypakke #prøvgratis #gratisvarer #barnihuset #økonomi #tallsnacks
 

Hvor mye koster det å ha barn?

 
Det er veldig koselig med barn. For mange er en drømmefamilien en familie med flere unger, jeg ønsker også flere barn. 
Å få barn er en alvorlig beslutning, både psykologisk og økonomisk. Mange tenker ikke over de ekstra kostnadene som kommer, for det er ett nytt menneske som vil være avhengig av familiens økonomi i flere år fremover. 
Det nye familiemedlem trenger ikke bare mat og klær, men flere ting som diverse utstyr, leker, møbler om mye mye mer.
 
Jeg undersøkte litt på hvor mye koster det å ha barn for en vanlig husholdning. Forbruksforskningsinstituttet SIFO har utarbeidet referansebudsjett som viser utgifter for familie med barn. Hvis man titter på kalkulator, så kommer listen over utgifter pr måned. Det er forskjell mellom kjønn og alder.
For første årene spiller kjønn ingen rolle, men fra 10 år og oppover er det en liten forskjell.
 
Individspesifikke utgifter
Alder
0-5 mnd
6-11 mnd
Mat og drikke
400
690
Klær og sko
330
330
Personlig pleie
320
320
Lek og mediebruk
140
140
Reise (kollektivt)
0
0
Spedbarnsutstyr
800
800
Sum
1 990
2 280
 
I tillegg kommer husholdsspesifikke utgifter på ca kr 2 400 pr måned.
Så for en baby inntil 1 år ligger utgiftene på ca kr 55 000 pr år.
 
Hvis man tar hensyn til kun individspesifikke utgiftene, så ser utgifter pr måned og pr år slik ut:
Alder, år
NOK pr måned
NOK pr år
Jente
Gutt
Jente
Gutt
1
        2 160
        2 160
       25 920
       25 920
2
        2 490
        2 490
       29 880
       29 880
3
        2 620
        2 620
       31 440
       31 440
4-5
        2 888
        2 888
       34 656
       34 656
6-9
        3 698
        3 698
       44 376
       44 376
10-13
        4 398
        4 468
       52 776
       53 616
14-17
        5 148
        5 428
       61 776
       65 136
 
Husholdningsutgiftene ligger på omtrent samme nivå som individspesifikke utgiftene, men man må påberegne barnehage (ca 30 000 kr i året), SFO og andre aktiviteter som koster penger.
Selvfølgelig kjøper man Chanel-klær og leker med Swarovski-krystaller til barna, så kan man skrive en ekstra null på slutten 🙂
 
Allikevel viser modellen at det er ikke gratis å ha barn, og det er viktig å planlegge familiebudsjett med tanke på de minste.
 
#budsjett #forbruk #sifo #forbruksforskningsinstituttet #barn #barnihuset #utgifter #planlegging #familie #personligøkonomi #referansebudsjett #økonomi #altharsinpris #tallsnacks

Fond: topp-5, juli versjon

 
Juni forsvant for meg, hele denne måneden tenkte jeg å skrive i bloggen, men det var hektisk både på jobb og hjemme.
 
Aksjemarkedet og fondsmarkedet har endret seg vilt i det siste, nesten som tipping i fotball VM.
 
I forrige uke fikk flere nordmenn skatt til gode og det kom flere artikler om det, om at folk kunne spare penger med mye bedre renter enn staten kan gi. Jeg er helt enig, det er best å betale skatt som er best tilpasset til din økonomiske situasjon. Med de ekstra kroner man betalte i løpet av året vil du kunne investere i bedre produkter eller bruke på noe fornuftig. For jeg tror mange som får tilbake på skatten ikke investerer de, men bruker på ferie eller diverse innkjøp.
 
Tenkte også å følge litt opp informasjon om fonds utviklingen fra min portefølje.
 
Her kommer topp-5 fond med beste avkastning:
1 JPMorgan Funds – US Technology Fund A (30,36 % avkastning)
2 Franklin Technology Fund A(acc)USD (26,67 %)
3 DNB Teknologi (24,64 %)
4 Nordnet Superfondet Norge (22,76 %)
5 FORTE Trønder (20,05 %)
 
Ikke alle fond går så bra som disse fem, men gjennomsnittlig avkastning for min portefølje ligger på 17,66 %, og jeg er fornøyd.
 
Jeg ønsker å investere mer i fond, men venter foreløpig med større innsatser siden vår største investering kommer til oss om en måned 🙂
 
 
#økonomi #sparing #fond #aksjer #sparetips #blirik #personligøkonomi #investering #avkastning #toppliste #toppfem #tallsnacks