Kronikk fra første tre måneder eller om prestasjonsangst hos en nybakt mor

Jeg visste ikke hvordan det blir hjemme når lille kommer til verden. Vi var spent på hvordan babyen blir og hva som skjer fremover.

Dessverre etter en graviditet fra himmelen, ble det fødselen fra helvete som mannen min sa. Jeg ble i så dårlig form og jeg knapt kunne bevege meg de første 2 ukene.

Vi er så heldige å få en veldig god jente, som er kosete og snill. Den første måneden var vår datter mest rolig med å sove på meg, og da ble jeg “sperret” fra å gjøre noe. Samt at lille ville ha kos og oppmerksomhet når hun ikke sov, så det var ikke mye jeg kunne gjøre i huset. Pga. jobbsituasjonen hos Espen måtte han være på jobb (dvs. ingen 2-ukers permisjon), og da ble jeg alene i huset med lille «gi meg kos hele tiden»-frøken.

Til min frustrasjon følger jeg på Instagram en russisk superkvinne-landbruksfrue som har fått baby nesten samtidig med meg. Hennes daglige oppdateringer ga meg prestasjonsangst. Påstanden hennes var at hun ikke får hjelp fra andre. Hun kunne med en nyfødt baby på en dag klippe plen, stelle busker, gå på tur med hundene, mate kalkun og høner, mate fisker i dammen, plukke grønsaker, jobbe, ordne tre retters middag og lage syltetøy for neste 12 måneder, samt poste flere poster på Instagram.

Jeg kunne i beste fall gå på toalettet, pusse tenner og kanskje spise lunsj, hvis jeg var heldig.

Huset ble ikke vasket på en måned og til middag var en Grandiosa (hold baby – spis en bit -hold baby – middager). Vår fine hage ble til en  blanding av ørken og jungel. Slik var den første måneden hos oss. Jeg begynte å føle meg som en dårlig husmor; hvis andre klarer så mye, hvorfor klarer ikke jeg – slike tanker kom ofte. Heldigvis har jeg en venninne som har barn, hun roet meg ned og sa at eneste jeg må gjøre er å sove når jeg får tid, og ikke tenke på husholdningen.

Så kom endelig mammaen min på besøk. Det ble så godt! Når jeg fortalte mamma om prestasjonsangst pga husarbeid og den russiske “ideelle mor-husmor”, fikk jeg et godt svar. Mamma lurte på om kvinnen hadde 50 timer i døgnet, da hun mente det var vanskelig å gjennomføre for en person uten baby. Det viktigste som jeg fikk høre var at jeg er en supermamma, fordi vårt barn hadde det bra og jeg gjorde mitt beste for vår lille.

En måned med besøk gikk alt for fort, det var så god hjelp både med baby og huset. Samtidig så jeg hvor fort dattera vår vokser, hun begynte å bli en selvstendig jente! Nå er det tre måneder siden vi fikk henne og det er ekstremt stor forskjell allerede!

Selv om hun trenger mye oppmerksomhet, klarer Anna å aktivisere seg selv. Så ja, huset er ikke 100 % rundvasket, men jeg kan spise mat og skrive i bloggen 🙂

 

Det viktigste jeg forstod er at alle er forskjellige, alle kan ha ulik helsetilstand etter fødselen, alle barn er også forskjellige, men man skal ikke sammenligne seg med de andre. Det er ikke et sterilt hus og 3-retters middager som teller, men smilet fra en lykkelig baby.

 

 

#baby #nyfødt #nybakteforeldre #foreldre #familie #mor #husmor #prestasjonsangst #supermamma #mamma #barn #treførstemåneder

Barnehage – det burde vært hemmelig kvalitetskontroll

Lille skal gå i barnehage om ett år, og i den forbindelse ville jeg undersøke barnehager rundt oss.

Vi bor i Oslo og jeg fant et oversikt over barnehager i vår bydel på kommunens sin nettside. Jeg viste ikke at det gjennomføres foreldreundersøkelse hvor foreldre svarer på hvor tilfredstilt de er med barnehagen barn går i. Opplysninger om dette er veldig fint presentert på egen nettside –  Barnehagefakta.

Ut ifra beliggenhet og «tilfredstilhet» har jeg valgt barnehager som kan vært aktuelle.

I tillegg til nærmiljø, uteareal og lærerne har vi to punkter som vi sjekket i barnehagene:

1 At det er fokus på norsk, siden jeg prater med Anna kun på russisk, så vi er veldig opptatt at det læres norsk i barnehagen

2 Ut fra helsemessige, økonomiske og generelle årsaker vil vi at lille slutter med bleier så fort som mulig – så her er det viktig at barnehagen samarbeider om dette (i Russland slutter barn med bleier veldig tidlig i forhold til Norge).

Etter besøk av flere barnehager og samtale med lærerne fant vi barnehagene vi ønsker å søke plass i. Vi håper virkelig at det blir mulig å få plass der, med tanke på at 2018 er babybom-år.

Men etter besøket ville jeg dele hva jeg fikk høre fra barnehage-ansatte som ga meg litt sjokk (eksempler på hvorfor vil jeg ikke å søke der):

– En ansatt møtte meg ganske agressivt: «Hva gjør du her?». Med forklaring at jeg vil se på barnehagen siden vi skal søke plass, fikk ikke en mindre agressivt reaksjon: «Hvorfor vil du se? og «Hva skal du se?». Jeg følte meg ikke velkommen der…

– Spørsmål om tilvenning til do fikk jeg svar «Alt kan skje», dvs. bleier forever…

– Det verste jeg hørte: «De fleste barn kan ikke norsk her. Vi lærer ikke norsk, de er jo små og lærer ikke språk før de starter i gruppa for større barn…»  o__O

 

Kanskje kommunen skal innføre hemmelig kontroll a-la mystery forelder?

Nå er det noe måneder med venting på svar fra kommunen,  vi satser på det beste.

 

God helg! 🙂

 

#oslo #oslokommune #barnehage #barnehageplass #barn #familie #littomlivet

Økonomiske mål de neste 12 måneder

Jeg elsker å sette flere mål for meg selv, kanskje fordi jeg er skytten som stjernetegn.

Jeg vil kalle meg selv en «liste»-person, jeg pleier ofte å skrive ned liste med handlevarer /oppgaver / gaveønsker osv. Det er noen måneder siden sist jeg har gått gjennom mine økonomiske mål, og derfor vil oppdatere disse. Det er også enklere å gjøre det «offentlig» på bloggen, det blir ekstra motivasjon å nå målet.

Her kommer listen med mål jeg satt for vår familie:

Jeg skal forklare litt rundt målene:

-Tørketrommel med innstallasjon og panelovner: til sammen kr 17 000, det er vel ikke så mye totalt sett. Men vi har gjort betydelig oppgradering i de elektriske, så husfond-kontoen er tom, og derfor er ikke bare bare  akkurat nå. Men jeg har tro på at det går an å ordne innen 31. januar.

– Hageoppgradering: jeg satt * her for å ha det som et ekstra-prosjekt, dvs. ikke obligatorisk, men ønskelig. Jeg ble lært at jo mer står på listen jo mer blir gjennomført. Derfor er det fint å ha det på en liste. Vi har en skrå del av hagen som jeg ønsker å flate ut. Jorden er hard som stein (leire), så vi må ansette noen til å gjøre det.

– Ferietur til syden: vi ønsker å dra til Rhodos med datter, og bestemte oss for en 2-ukers reise. Her kommer både turen og diverse ting man må ha til baby på tur.

– Start i barnehage: Anna Sofia skal starte i barnehage fra neste år, og som jeg forstår blir det ikke gratis (her snakker jeg om kun «pakken» man må skaffe til barnehagen har ikke helt oversikt enda hvor mye skal det koste, så bedre å spare mer enn for lite)

– Billån: opprinnelig skulle vi betale billånet over tre år, men for meg som hater lån, er det helt uakseptabelt. Vi ble akkurat ferdig med topplånet på huset (to år før skjema), så jeg satser på å bli ferdig med billånet to år tidligere.

– Boliglån: allerede fra januar blir renten høyere, og rentekostnadene øker betydelig for oss. Derfor setter jeg som mål å betale ekstra på boliglånet, slik at vi får spare på renter og gebyrer. Plannen er å nedbetale lånet raskere enn banken satt opp (det er en selvfølge for meg).

Ser det realistisk ut? Jeg tror det, og skal holde dere oppdatert på bloggen.

 

Ha en fin dag!

 

#økonomi #personligøkonomi #husholdningsøkonomi #økonomiskemål #sparing #lån #boliglån #billån #praktisketing #budsjett #sparetips #blirik #tallsnacks

Sparing til barn

Før vår datter kom til verden, har vi bestemt oss at barnetrygden skal gå til sparing for henne. Per d.d. er barnetrygden kr 970 per måned, jeg skal avrunde det til kr 1 000, de 30 kroner er ikke så vanskelig å legge på.

Hvis man setter av kr 1000 hver måned på egen konto i løpet av 18 år, så får man kr 215 000 totalt. Med dagens lave rente på en vanlig sparekonto (0,05%) får man kr 215 970, dvs 970 kroner mer nesten ingenting.

Jeg har bestemt å dele sparingen i to deler, halvparten investeres i fond (beregner gjennomsnitt avkastning fra 10 %) og halvparten på sparekonto med bedre rente (2,5%). Ut fra mine beregninger kommer sparingen øke til ca. kr 421 000. Selvfølgelig skal inntekten beskattes, men alikevel kommer det til å være minst kr 320 000 igjen. Dette er en god start for kjøp av bolig.


Man skal velge i tillegg i hvem sitt navn skal man spare, det er mulig å velge å spare i barnets navn og i foreldres navn. Ut fra ulemper og fordeler, velger jeg å opprette sparing i mitt navn, da det var mer praktisk.Jeg leste tidligere at det er anbefalt å betale ned på boliglånet med barnetrygden slik at barna kan ta kausjon i foreldres bolig. Ut fra praksis blir det et tap i forhold til i renteinntekter (boliglånsrenten er lavere enn potensiell avkastning i fond), samt banker er mer interessert i cash enn i kausjon. Her tar jeg ikke hensyn til inflasjon.Hvorfor vil jeg dele beløpet i to? Fond er ett finansiell instrument og det er en risiko for at man ikke får tilbake pengene man har investert. Selv om jeg er positiv til slike investeringer, vil jeg ha en back-up for å ikke tape alle penger hvis det skjer uhell.

Her har jeg oppsummert punkter vi har tatt vurdering:

 

I barnets navn

I foreldres navn

Inngår sparing i boet (ved foreldrenes skilsmisse/død)

Nei

Ja

Barnet får disposisjonsrett over pengene som myndig (18 år)

Ja, kan sløse bort alt

Nei

Stipendet fra Lånekassen reduseres hvis sparepengene overstiger formuesgrensen på 415 000 kroner (2018)

Ja

Nei  (kan passe på det)

Når sparebeløpet overstiger 2G, kan overformynderiet begrense foreldrenes disposisjon over pengene

Ja, men kan unngås

Nei

 

Så fra nå har jeg startet prosjekt, sparing til Anna Sofia. Det blir spennende å se hva vi får til om 18 år.

 

#sparing #barnetrygd #sparekonto #aksjefond #fond #investering #fremtid #sparetips #baby #barn #blirik #økonomi #personligøkonomi #familie #tallsnacks

 

Familie budsjett

 
Helt fra barndommen ble jeg lært om økonomi og budsjett av mamma. Mammaen min var alenemor og vi opplevde finanskrise, når lønn ble ikke utbetalt på flere måneder. I slike omstendigheter lærer man fort hvordan skal penger disponeres.
Selv om den økonomiske situasjon ble endret i ettertid, fortsetter jeg med budsjett og sparing. 
En gang fikk jeg et spørsmål “Dere bor i så fin bolig, så dere er rike. Kan jeg få låne xx tusen kroner?”. Som regel i Norge ligger et boliglån bak boligen,  spesielt hos nystartede familier. I tillegg hvis man sparer, betyr det ikke at det er enkelt å ta ut større beløp, ofte har sparekontoer særlige vilkår (for eksempel BSU – min sparing går primært dit). 
Jeg tenkte å vise hvordan ser vårt månedlige budsjett. Ut fra referansebudsjett (SIFO-modell), har en gjennomsnittlig familie med to voksne og ett barn månedlig forbruk på ca kr 20 000, se nederst. Forutsetning: kvinne og mann i alderen 20-50 år, barn 0-5 mnd og 1 bil i husstanden.
 
Individspesifikke utgifter
 
Mat og drikke
5 590
Klær og sko
1 840
Personlig pleie
1 630
Lek og mediebruk
2 520
Reise (kollektivt)
1 472
Spedbarnsutstyr
800
Sum
13 852
Husholdsspesifikke utgifter
 
Andre dagligvarer
410
Husholdningsartikler
400
Møbler
400
Mediebruk og fritid
2 270
Bil (drift og vedlikehold)
2 340
Barnehage
0
Aktivitetsskole (SFO)
0
Sum
5 820
Totalt forbruk
 
Totalt summert månedlig forbruk for hele husholdningen
19 672
Jeg vil korrigere utgiftene litt, legge på nedbetaling av gjeld og forklare tallene.
Individspesifikke utgifter
 
Mat og drikke
6 500
Klær og sko
500
Personlig pleie
1 500
Lek og mediebruk
1 600
Reise (kollektivt)
1 472
Spedbarnsutstyr
500
Sum
10 600
Husholdsspesifikke utgifter/betalinger
 
Andre dagligvarer/tjenester
4 200
Husholdningsartikler
500
Møbler
200
Mediebruk og fritid
500
Bil (drift, vedlikehold og billån)
9 000
Barnehage
0
Aktivitetsskole (SFO)
0
Boliglån
25 000
Studielån
1 500
Forsikring
2 900
Sum
43 800
Totalt forbruk
 
Totalt summert månedlig forbruk for hele husholdningen
54 400
 
– Mat og drikke: vår lille spiser MME og mammaen min bor hos oss en del, så her må vi plusse litt på
– Klær og sko: vi har ganske mye klær (kjøper ofte på salg), så kan selv åpne butikk 🙂 handler ellers lite klær, men la litt stå i posten
– Personlig pleie: jeg tror det er enda lavere, men lot stå nesten det samme; det betyr ikke at vi går ustelt, men vi begge to sparer frisør-kostnader for eksempel 🙂
– Lek og mediebruk: her beregnet jeg tv/internett og mobil, samt abonement på blad
– Reise (kollektivt): egentlig nå er jeg i mamma-permisjon og har ikke månedskort, men lot det stå det siden det er normale utgifter
– Spedbarnsutstyr: vi har kjøpt en del brukt, fikk en del i gaver og nå har jeg funnet en del ting som passer oss best uten å koste en formue
– Andre dagligvarer/tjenester: her plusset jeg på strøm, alarm og diverse vedlikeholdskostnader; vi har en utleieleilighet som medfører en del ekstra kostnader og gir høyere strømforbruk
– Husholdningsartikler: plusset litt her pga utleieleilighet
– Møbler: vi flyttet til huset for tre år siden og på det tidspunktet kjøpte vi masse nytt, derfor har jeg redusert beløpet
– Mediebruk og fritid: vi er ganske flinke til å kose oss hjemme, men innimellom går vi ut og drar på konserter
– Bil (drift, vedlikehold og billån):  jeg plusset på billån her; selv om terminbeløp er dobbelt så lavt, vil jeg nedbetale lånet så fort som mulig
– Barnehage/SFO: foreløpig er ikke det aktuelt, men det kommer ca 3000 kr om ett år
– Boliglån: jeg betaler ekstra avdrag hver måned i tillegg for å redusere boliglånet, dette er både for å ha mer sikkerhet og lavere lån når renteøkningen kommer (allerede fra 1. januar)
– Studielån: heldigvis er jeg ferdig med dette lånet, men mannen min betaler fortsatt
– Forsikring: det er rart at posten som forsikring er ikke i SIFO-modellen, men siden beløpet er relativt stort, mener jeg den skal være med
 
Resten går til sparing: BSU, pensjon og øvrige sparekonti.
 
Jeg prøver å følge opp budsjettet, slik at våre utgifter blir redusert og at vi får betalt mer på lån. Samtidig holder vi vår livs standard på et godt nivå uten å sitte på  vann og brød 🙂
 
Er det noe som jeg oversett? Eller er det noe du lurer på?
 
 
#økonomi #personligøkonomi #budsjett #sifo #referansebudsjett #familie #familieøkonomi #forbruk #utgifter #kostnader #lån #sparing #blirik #tallsnacks