Adventskalender til voksne: aktiviteter uten store investeringer

 
I morgen er det 1. desember allerede, og mange skal ha adventskalender. Det er lønnsomt å være sent ute, man kan løpe på butikken til åpningstid og få ferdig adventskalender med god rabatt på. For to år siden skrev jeg om tips hva man kan kjøpe og pakke. I år tenker jeg er det fint å skrive forslag for voksne som ikke rakk å pakke 24 gaver, eller vil gjøre noe annet enn å kjøpe ferdig kalender fra butikk.
 
Hva kan gjøre et par uten å kjøpe noe spesielt? (innkjøp må påberegnes men som koseaktivitet som skulle ellers finne sted)
 
Her kommer tips om hva kan en gjøre til den andre eller å gjøre ting i sammen:
1 bake pepperkaker eller lage marsipan
2 vaske hus
3 danse sammen
4 gi hverandre massasje
5 lage middag
6 male/tegne sammen
7 ta oppvasken
8 gå på tur
9 spille brettspill
10 se på en film
11 pynte huset til jul
12 ta bilder i sammen (julephotosession)
13 lage snømann (hvis været tillater det)
14 pynte juletre
15 rydde i klær for i å gi bort
16 pakke gaver til andre (venner og familie)
17 sette seg ned å diskutere planer for neste år
18 planlegge julemiddagen
19 planlegge nyttårsaften
20 dele sine drømmer med hverandre
21 sette seg ned med en kopp te/kaffe og ta en titt tilbake på de beste hendelsene fra året som gikk
22 høytlese en bok før sengetid
23 skrive julekort i sammen
24 gi hverandre en ekstra oppmerksomhet bak lukkede dører 😉
 
Jeg ønsker alle sammen en fin desember!
 
P.S. Ikke gå bananas med julegaver 🙂
 
#jul #advent #adventskalender #kalender #gaver #gaveforslag #pakker #overraskelse #julestemning #høytiden #budsjett #økonomi #tips #sparing #kos #familie #aktivitet #sparetips #tallsnacks

Ha det bra, trøske! Eller hvordan kunne vi spart tid og penger

En dag har vi opplevd den første slåsskamp fra lille. Hun var veldig sinna og slo meg med hånden. Hun kranglet og skrek, og ville ikke spise. Humøret gikk opp og ned.

Man kan tenke at det er typisk tenåringsatferd, men her er det snakk om en 2 måneder baby. Trøske var årsaken til det.

Vi som bekymrede førstegangs foreldre tok kontakt med helsestasjonen. Legen kunne bekrefte at det var trøske og skrev ut resept. På apoteket måtte jeg ta farvel med nesten 300 kroner for en flaske med magisk sirup. Men etter 3 uker med behandlingen ble det bare verre. Trøsken ble ikke borte og i tillegg fikk lille eksem pga. sukker i medisinen.

Uff, det var ikke morsomt!

Så begynte jeg å google og fant et kjerringråd om natronsaft. Så glad vi ble når vi så at leppene ble bedre etter et par ganger med natron-behandling. Det tok oss 4 dager og trøsken ble borte! Jeg burde sjekket det først og kunne spart både tid og penger.

Her er oppskrift (OBS! jeg er ingen lege):

– 1 teskje natron

– 1 glass kokt vann (varm men ikke kokkende)

Bland natron i glasset, rør om skikkelig og la det kjøles ned. Når “saften” er nedkjølt, ta 2-3 teskjeer i en egen skål. Ta en engangsklut rundt fingeren og forsiktig smør munnen med saft annenhver-tredje time. Vanligvis ser man forbedring samme dag.

Skriver det for å huske det selv (hørte fra mamma at trøske kan komme flere ganger) og for andre mødre som kan møte den hvite fiende.

 

Ønsker en god helse til alle sammen!

 

#kjerringråd #trøske #natronsaft #natron #familie #barn #baby #sykdom #sopp #økonomi #sparetips

Økonomiske mål: status pr 20.11.18

For ikke så lenge siden satte jeg økonomiske mål for vår familie. Det var ikke så lett oppnå mer enn vi har gjort, fordi vi hadde en del utgifter.

Først var det tannlegebesøk for begge oss. Hos Espen ett mer alvorlig tilfelle, som krevde over 10 tusen. Hos meg blir det litt mindre, men jeg allerede har betalt 3000. Vi satser på å få det refundert gjennom forsikring, jeg skal skrive om det når jeg er ferdig med min svenske tannfe.
I tillegg startet vi med julegavehandelen, da røyk budsjettet litt 🙂 men jeg er veldig fornøyd med tilbudene, så det er verdt det.

Her kommer oppsummeringen pr 20.11.18:

Tørketrommel: her ble det plutselig stor lettelse for oss da svigermor ville gi det som julegave/nyttårsgave/bursdagsgave. Veldig snilt! På Elkjøp var det et bra tilbud (sparte 3000 kroner), så vi kunne ikke si nei takk. Så nå er det igjen 3000 kroner for installasjon av dobbelt stikk på badet, vi spart litt.

Panelovner: vi diskuterte oppvarming internt og bestemte oss å vente med det. Vi har i utgangspunktet gode ovner som bare er gamle. Men ellers det er ikke hastverk og ikke noe vits å skifte gode gamle mot billige nye. I stedet for ovner skal jeg skrive snøfreser 🙂

Hage: her hadde jeg ikke kapasitet til sparing (se forklaring tidligere).

Ferietur: vi prioriterer ferietur siden det er familie som bor på Rhodos og de gleder seg veldig mye til å møte Anna Sofia.

Start i barnehagen: vi satser på barnehageplass, derfor vil jeg ha det klart.

Billån: sakte men det går nedover. Vi ønsker å ha bil uten lån, siden bil er ingen investering (i hvert fall ikke i vår tilfelle).

Boliglån: Kjersti spurte om nøyaktige tall, det er egentlig veldig lurt. Da har jeg et nøyaktig mål foran meg.

 

Jeg skal holde dere oppdatert hver måned 🙂 forhåpentligvis blir det ikke mange måneder 🙂

 

#økonomi #personligøkonomi #husholdningsøkonomi #økonomiskemål #sparing #lån #boliglån #billån #praktisketing #budsjett #sparetips #blirik #tallsnacks

MAMMA!

Siste uke ropte Anna Sofia på meg hvis jeg var på kjøkkenet eller oppe/nede i huset. Hver gang hørte jeg mer tydelig «ma-ma» i hennes rop. I dag til min stor glede hørte jeg første ordet fra lille, nemlig Mamma! Jeg var nede og holdt på med vask av dåpskjolen, så ble Anna litt utålmodig av å vente på meg mer enn 3 minutter. Når jeg satt ved siden av henne, så Anna på meg og sa veldig tydelig «Mamma».

Jeg ble veldig glad! Ikke bare fordi første ord fra vår datter ble mamma, men fordi hun snakker. Jeg leste tidligere at tospråklige barn starter å prate senere enn vanlig.

Men ellers er det å være i mamma-permisjon, ikke noe med et kjedelig liv å gjøre! I neste uke er det kun mandag som er «rolig» dag, resten av uken er fylt av møter/besøk/osv. Det er i tillegg til dåp som skjer allerede om to uker! Herlighet, å lage fest for 60 stykker er en stor jobb! Skal skrive om dåpsbudsjettet (fikk spørsmål) i egen post når alt er gjennomført og jeg får tid til det.

 

Ønsker alle sammen en riktig god helg!

 

#barn #baby #førsteord #mamma #tospråklig #mammapermisjon #littomalt

Flaskebarn: regnskap fra A til Å

Selvfølgelig skulle jeg ønske å amme så lenge jeg kunne. Men når naturen bestemmer det annerledes kan man ikke gjøre noe med dette. Moren mi tullet og sa at vi stammer nok fra en rik familie i dynasti tiden,  siden det er en kjent problematikk i vår familie. Jeg hadde visst fått en amme-kvinne når jeg var liten, det var ukjent for meg .

Selv om legen sterkt anbefalte å amme, så følger ikke morsmelk anbefalinger fra legen. Det var trist å ikke kunne amme, men på samme tid begynte hodet mitt å kjøre en analyse med fordeler og ulemper av flaske-situasjonen.

Ulemper:

– Barn får et litt lavere immunforsvar

– Det er kostbart!

MEN, her kommer noen fordeler:

– Mor kan spise og drikke etter ønske – første glasset vin til middag var deilig!

– Andre kan gi mat til baby (far får ingen unnskyldning lenger for  ikke stille opp :))

– Babyen spiser maten fortere og mor kan frigjøre seg litt fra matingen

– Babyen blir mer aktivt, da man må gjøre noe i sammen (se forrige punkt)

– Ingen sår på brystene

– Ingen «ammepolitikk – dekk deg»

– Kan gi mat til baby på tur når det er kaldt ute

Det kan sikkert finnes enda flere fordeler, men de her kom jeg på nå. Angående immunforsvaret er jeg litt usikker, med tanke på moderne MME satser jeg på at barn får nok vitaminer og mineraler.

Det koster penger å gi barn flaske. Babyen spiser mye og det blir bare mer og mer. Jeg har beregnet hvor mye koster det (i starten) og hva det inneholder:

– Dere må kjøpe flasker: i starten brukte vi Medela (129 kroner for 3 stk), nå bruker vi Avent (130/160 for 2 stk). Man bør helst ha flere flasker for å sjonglere mellom måltidene og ikke gå tom når babyen plutselig vil spise mer. Så vi har 6 Medela flasker (258 kr) + noen flasker fra babypakker og  6 Avent  Flasker (420 kr)

– I starten med tidspresset var det praktisk med sterilisering-poser  som kan brukes i mikro (Medela,  129 kr for sett). Nå koker vi flasker strøm, det beregner jeg ikke

– Termos: det er greit å ha termos med riktig temperert vann på kjøkken, 100 kroner

– MME er ikke gratis heller. Det ble NAN 1 Sensilac som passer best for magen til vår princesse. 79 kroner per boks som nå holder i 3-4 dager, dvs. 500-600 kr i måned på MME

– Grøt (overraskelse for meg!): barn som får MME skal starte med grøt fra 4 måneder og ikke 6. Grøt koster en del, i butikken koster en boks med 9 porsjoner 36 kroner. Vi bruker ikke det enda, men ut fra prisen ser for meg at det blir en del penger der også.

Jeg har lest at det er mye billigere med babymat i Sverige, men det har vi ikke testet enda siden Anna har ikke pass. Når vi får sjekke det selv (ila neste år), skal jeg oppdatere dere om det.

Nå skal jeg gå for å forberede nattmat på flasker 🙂

 

#amming #morsmelk #baby #barn #MME #morsmelkerstatning #flaske #flaskebarn #babymat #NAN #familie #økonomi #Medela #Avent #familieøkonomi