Utleie av bolig: skatt eller ikke?

Jeg skrev tidligere om tips til de som vil leie. Tenkte det kan være fint å forklare til utleiere, om det er skatt eller ikke på leieinntekt.

Jeg har lest en artikkel i Hus & Bolig angående dette og sjekket Skatteetaten sin nettside. Det er en del tekst, som kanskje ikke alle vil lese. Derfor har jeg lagd skjema, som kan hjelpe å forstå utleie skattesystem.

Forklaring av skattesystem ved utleie av bolig

Skatteetaten har masse nyttig informasjon med eksempler – riktig fane finner du her.

Jeg vet at det finnes en del entusiaster som vil unngå skatt og registrerer seg som boende på utleieobjektet. Dette  synes jeg er ikke greit. Er det skatteplikt, så må man betale – skatten går til samfunnet. I tillegg er det en skikkelig risikosport – blir man tatt med kontroll, blir det heftig tilleggsskatt.

 

Så lykke til med utleie! Pass på skatteregler og vær en ærlig utleier! 🙂

 

P.S. Vår leieboer skal flytte ut til sommeren, så her blir det en del visninger fremover.

 

Mål: status pr 20.02.19

Februar måned ble litt annerledes økonomisk sett enn jeg forventet. Jeg ser nå, at ikke alle mål blir nådd som jeg vil. Det er flere grunner til det, men jeg fortsetter å prøve å få til mest mulig etter mine planer!

Forsikringen utbetalte bare for Espen sine kostnader, men ikke mine – det ga 5 500 kroner mindre inn enn planlagt. Jeg investerte i et nytt prosjekt, så sparing/nedbetaling ble utsatt. Jeg skal skrive om prosjektet senere, når alt blir på plass. Pluss at jeg valgte å sette penger på BSU-konto i stedet for å følge mål.

Ellers er jeg fornøyd med fremgangen, vi har spart til barnehagestart.

Tørketrommel: penger er spart, men installasjon er ikke bestilt. Vi bestemte oss å ta alle vedlikehold/oppgraderinger fra mai, når Espen går i permisjon.

Hage: foreløpig nedprioritert

Ferietur: turen er bestilt og depositum er betalt. Utbytte fra Coop kom på denne konto. Jeg allerede startet med innkjøp av klær og ting til Anna som vi trenger på Rhodos.

Start i barnehagen: endelig ferdig spart!

Billån: jeg ser at lånet blir ikke nedbetalt innen 31.03.19 som jeg satt opp, dette er veldig kjedelig! Men vi betaler fortsatt mer enn bankens plan viser, og det gjør meg glad.

Boliglån: her ble det dessverre ikke noe ekstra denne måneden, siden jeg prioriterte andre ting.

 

I februar gikk det ikke helt etter planen, men jeg gir ikke opp og sjekker hva jeg kan gjøre før 20. mars 🙂

God helg!

 

 

9 tips til dere som vil leie

Kanskje som dere vet,  har vi en leilighet som vi leier ut. Det er en veldig fin inntektskilde og for tiden er vi avhengig av den.

Gjennom 4 år har vi hatt flere leieboere og enda flere visninger. Derfor vil jeg dele min erfaring og skrive noen tips til de som vil leie.

 

1 Les annonsen godt

De fleste ordentlige utleiere skriver utfyllende og informasjon er ok presentert.

Vi har har fått spørsmål om hvor soverommet er på bildet, når vi skrev tydelig at det ikke er noe soverom.

 

2 Orienter deg om området, enten vær bestemt eller ikke bruk tid

Åh, ligger ikke dere bak slottet?

En jente ville bo bare på Majorstua og fant ut etter visning at Stovner er for langt derfra.

 

3 Lag en CV eller en god presentasjon av deg selv

Når du kontakter utleier, presenter deg selv og skriv noe om deg. Dette gjør ting mye enklere og man bygger tillit med en gang. Skriv på engelsk dersom norsken er ikke god nok og ha referanser på plass.

 

4 Sjekk om du har depositumet i orden

En kvinne ville leie med  NAV-garanti. Hun ville flytte inn så fort som mulig men hadde ikke kontaktet NAV enda. Så det var mye usikkerhet rundt dette. Eller en man trakk seg fra liste fordi plutselig var ikke depositum på plass.

 

5 Sjekk om du tilsvarer den personen folk leter etter

Mann uten fast inntekt og med kone og tre barn – det er ikke det vi ønsket oss. Det er ingen diskriminering, men
1) vi må ha en sikker leietaker med tanke på inntekt  2) på 30 kvm blir det litt lite plass for 5 personer

 

6 Hvis du avtaler en visning, kom på den

En annen kvinne ba om  privat visning av leiligheten men kom aldri. Hun ikke svarte på sms eller telefoner, rett og slett forsvant under jorda (tuller, hun var aktiv på messenger og leste meldinger). Selvfølgelig ble hun i «svarte listen»

 

7 Vær høflig og vis respekt

En utenlandsk kvinne kom på visning og (selv om hun jobber som renholder!) gikk inn i skitne sko. I tillegg etter at hun fant ut at jeg er russisk begynte hun å snakke stygt om nordmenn hun jobber for. Dette var helt uakseptabelt.

 

8 Alle «jeg må ha» må du ordne selv

Vi hadde en på visning som begynte å snakke om skade i ryggen, derfor hun måtte ha annen sofa og andre kjøkkenmøbler enn vi har. Det hørtes slik at vi er pålagt å tilpasse alt. Det tror jeg ikke.

 

9 Still gjerne spørsmål  til utleier

Vi er en barnefamilie med lille på 7 mnd. Det må da påberegnes litt bråk fra etasjen over. Har du ønske om ett sted med fullstendig stille og ro, passer vi som utleier ikke for deg.  Kommunikasjon og kjemi går begge veier.

 

Lykke til på visninger!

Ferietur er bestilt!

Jippi Jippi, det er gjort og vi gleder oss mye til mai! 🙂

Dagen startet med kjøp av solhat og badebukse til Anna (mange gode tilbud i butikkene) og ble avsluttet med bestilling av reise.

Jeg begynte å sjekke turer for lenge siden, men jeg ventet med det da turer kostet rundt kr 42-45 000 Dette var over budsjettet som jeg lagt inn (40 000 kr inkl innkjøp ting til Anna Sofia).

Plutselig så jeg et tilbud på TUI som var veldig attraktivt og det var siste dagen de hadde en spesiell pris. Eneste ulempe er at avreisen er 17. mai. Jeg får ikke ta på meg bunad og får ikke spist ostekake med norske flagg på. Men når jeg får spart 11 000 kroner, da er det verdt det! Så tenkte vi at Anna Sofia er liten enda for å forstå 17. mai – feiring (det er ikke så mye stas for en under 1 år) og Rhodos-sol i mai er barnevennlig.

Så nå er det på tiden å starte med sjekk-liste hva småbarnsforeldre må ha på syden-ferie.

God helg!

 

#ferieerbestilt #økonomi #tilbud #tui #rhodostur #17maiiutlandet #førsteferie #småbarnsforeldre #barnifamilie