Luksus uten penger

Photo by bruce mars from Pexels

Jeg ser ofte at folk kjøper seg luksus ting uten å ha råd til det. Med bruk av forbrukslån er det enda enklere enn før. Jeg har et rolig forhold til slike ting, for meg det er ikke «status»-ting som gir status.

Når jeg var liten bodde vi i ett ghetto-området. Det var i finanskrisen, mammaen min har ikke fått lønn på over 6 måneder (folk fikk betalt bare en del lønnen, mens selskapene stod i gjeld til de ansatte).
Vi hadde akkurat flyttet inn i nybygd leilighet og brukte penger på oppussing. Det var en veldig begrenset økonomi hos oss, vi levde på potet som ble dyrket på hytta, hvitløkpølse som kostet 32 rubel (6 kroner) og som dessert var det loff-skive med hjemmelaget kirsebær syltetøy på. Jeg brukte klær etter min tante og ble veldig ofte mobbet av klassekamerater på grunn av dette.

I den samme blokka bodde mange industri-arbeidere, som hadde fått sin lønn uten forsinkelse og de hadde faktisk høyere lønn enn min mor. Vi så at de hadde en skikkelig fest på lønningsdagen. På butikken kjøpte de det dyreste kjøttet, vin og masse godis. Overraskende nok, industri-folk hadde ikke penger igjen noen dager etter lønn, da de brukte opp alt. I tillegg bodde de i ikke oppussede leiligheter, uten inne-dører og hadde spiker i istedenfor kleshenger. De klaget på hvor dårlig økonomi de hadde hver dag til neste lønn.

Man lærer ganske mye, ikke bare av sin egen erfaring, men også av erfaringen til mennesker rundt deg.

Mamma behøvde ikke forklare meg hvorfor vi spiser den rimeligste pølsen hver dag og at det ikke er kake til dessert, for jeg visste at det var et riktig valg for vår fremtids økonomi. Ja, vi måtte tåle litt, men i realiteten hadde vi det mye bedre enn de med bedre økonomi som spiste entrecote en dag og sultet seg på havregrøt resterende 29.

Men tilbake til i dag. Det er så mange unge jenter og gutter som setter «luksus» ting på første plass uten å ha råd til det. Er det så kult å ha en Louis Vuitton eller Chanel veske? Jeg kan kjøpe meg flere av de, men det gir meg ikke glede. At jeg går med litt enklere veske som man ser ikke så ofte fordi den er ikke forfalsket trekker ikke min status ned.

Et annet eksempel fra virkeligheten: er det så kult å kjøre en BMW men uten sted å bo? Man nekter å selge den dyre bilen for å få mulighet til å eie egen bolig, det er ikke kult, eller lurt.

Folk blir ofte blinde når det gjelder små gleder og mister fokus på base-ting. Luksus ting kan fange oppmerksomhet, men å ha tom konto eller verre – lån bak de, viser den virkelige situasjonen. Luksusfellen er et godt program som viser hvordan folk kan sløse bort penger på dårlige investeringer og man kan få en del bra tips der.

Det er veldig viktig å sette fokus og prioritet på ting man vil ha.

Riktig fokus og prioritet kan bety ganske mye – se på meg 🙂

Mål status pr 20.05.19

Mai måned ble litt stressende for oss, da hele familien ble syk. Det påførte ekstra kostnader i form av legebesøk (både privat og fastlege) og kjøp av medisiner.

Jeg tenker å skrive litt om min erfaring med privat leger i Oslo, for selv om det koster mer, mener jeg de er verdt det.

Vår viktigste post i sparingen ble reise, og vi klarte det!

Det er kun boliglån og hageprosjekt som står igjen. Det betyr ikke at når alle mål er nådd skal jeg «slappe av», jeg har flere prosjekter i hodet og skal sette nye mål om ikke så lenge.

Boliglån skal prioriteres fremover, for dette utgjør vår største utgift.

Det blir spennende, å se hva vi får til å planlegge i løpet av sommeren.

 

Ha en strålende dag! 🙂

Min pensjon – boliglån…

… eller manglende boliglån hvis å si det riktig.

Hvorfor vil jeg bli kvitt boliglånet? Fordi jeg hater alt som heter «lån», jeg absolutt misliker at jeg må betale mye i renter (da føler jeg meg som slave) og jeg blir irritert av lånegebyr på kr 85 pr måned. Boliglånet gjør meg ikke glad.

Mange sier at det er bedre å spare eller å investere penger enn å betale mer på boliglånet. Sparing kan bli spist av inflasjon og investeringer er sjansespill. Nedbetaling av boliglånet gir oss derimot mer frihet i form at boligen blir mer og mer vår, og ved prisstigning på boligen er det mer sikkerhet.

Dagens terminbeløp på vårt boliglån tilsvarer nesten en gjennomsnittlig månedsinntekt. Når jeg skal pensjonere meg, går inntektene ned. Men, hvis jeg har ingen lån, så jeg trenger ikke å ha dagens inntekts nivå heller. Enkelt og greit.

Det betyr ikke at jeg ikke sparer eller ikke investerer, jeg følger en god gammel økonomisk regel og  «legger egg i forskjellige kurver». 🙂

 

Og vinneren er…

Vi var sikker på at det første bildet blir passbildet til Anna Sofia, så jeg forstår veldig godt at de fleste skrev bilde nr 1 i gjettekonkurransen.

Til vår overraskelse var ingen av bildene gode nok, men en hyggelig politi-dame sa at det var ikke noe problem og vi tok bildet der. Anna var så glad og smilte og vinket til kamera  (må være vel alvorlig på bildet), så den dyktige medarbeideren klarte å knipse på riktig tidspunkt. En liten luring ser på oss fra passet nå.

 

Vinneren ble Ørjan Grønsund, gratulerer! Supergavekort verdi kr 100 blir sendt til deg på e-mail.

 

Takk til alle som deltok i konkurransen!

 

Ønsker alle sammen en trivelig 1. mai! 🙂